Обраќање на вицегувернерката Емилија Нацевска на Работилницата за новинари на тема Закон за платежни услуги и платни системи, Охрид 3-4 март 2023 година

„Цели на новата регулативна рамка во платежната сфера“

Прочитај повеќе..

Скопје, 5 февруари 2023

Нацевска за МИА: Се отвара пазарот на платежни услуги, ќе се зголеми конкурентноста и ќе се намалат надоместоците

Прочитај повеќе..

Политики во услови на висока нестабилност - презентација на 9 Ерсте инвеститорски појадок

Прочитај повеќе..

Скопје, 29 октомври 2021 година

Обраќање на вицегувернерката на Народната банка, Ана Митреска, на одбележувањето на Светскиот ден на штедењето во организација на Македонската банкарска асоцијација (МБА)

Прочитај повеќе..

9 јуни 2021 година

Обраќање на вицегувернерката на Народната банка, Ана Митреска, на Балканската недела на бизнисот

(достапно само на англиски јазик)

Прочитај повеќе..

Обраќање на вицегувернерката на Народната банка, Ана Митреска, на е-настан организиран од Центарот за извонредност во финансиите (ЦЕФ), одржан на 28 мај 2021 година

(достапно само на англиски јазик)

Прочитај повеќе..

Платформа за дискусија на Ана Митреска, вицегувернерка на Народната банка, на редовниот состанок на БИС за монетарна политика – виртуелен состанок во Базел, мај 2021 година

(достапно само на англиски јазик)

Прочитај повеќе..

18 December 2020

Speech by Emilija Nacevska, Vice Governor, National Bank of the Republic of North Macedonia at the Visibility event “Contribution of Payment Accounts Directive in Croatia with comparison web site and mobile app solution overview”

(достапно само на англиски јазик)

Прочитај повеќе..

Speech by Ana Mitreska – Vice Governor, National Bank of the Republic of North Macedonia at the opening of the Virtual regional workshop for statisticians “COVID -19 and Challenges of Compiling Statistics”, 11 December 2020

(достапно само на англиски јазик)

Прочитај повеќе..

Скопје, 2.3.2020 година

Платформа за дискусија на Ана Митреска, вицегувернерка на Народната банка, на состанокот на работната група на БИС за монетарната политика во Централна и Источна Европа, Бечиќи, Црна Гора, 20-21 февруари, 2020 година

Предизвици за монетарната политика во развиените економии - дали регионот е различен? (достапно само на англиски јазик)

Прочитај повеќе..

Прага, Чешка Република, 20-22.11.2019

Платформа за дискусија на Ана Митреска, вицегувернерка на Народната банка, на 42. средба на Клубот на гувернерите на централните банки од Централна Азија, Црноморскиот Регион и балканските земји

(достапно само на англиски јазик)

Прочитај повеќе..

Скопје, 08.11.2019

Презентација на Ана Митреска, вицегувернерка на Народната банка: Најнови макроекономски проекции – ноември 2019 година

(достапно само на англиски јазик)

Прочитај повеќе..

Скопје, 10.05.2019 година

Презентација на Ана Митреска, вицегувернерка на Народната банка: Најнови макроекономски проекции – мај 2019 година

(достапно само на англиски јазик)

Прочитај повеќе..

Обраќање на Емилија Нацевска, вицегувернерка на НБРМ на почетната конференција на твиниг лајт проектот на ЕУ: „Јакнење на капацитетите на системот за борба против фалсификување евра“, Скопје, 15 јануари 2019 година

Прочитај повеќе..

Презентација на Ана Митреска, вицегувернер на НБРМ, Најнови макроекономски проекции, ноември 2018 година

(достапна само на англиски јазик)

Прочитај повеќе..

Обраќање на Фадил Бајрами, вицегувернер на НБРМ, на третиот состанок на Управниот комитет на регионалниот проект за соработка помеѓу ЕЦБ и централните банки од Западен Балкан, во Приштина, 27 март 2015 година

Прочитај повеќе..

Обраќање на Фадил Бајрами, вицегувернер на НБРМ, на првиот состанок на Управниот комитет на регионалниот проект за соработка помеѓу ЕЦБ и централните банки од Западен Балкан, во Тирана, Албанија, 17 април 2014 година

Прочитај повеќе..