Скопје, 31.12.2019

Бруто надворешен долг, побарувања и МИП / Каматни стапки на банките и штедилниците

Прочитај повеќе..

Скопје, 28.12.2019

Одржана Работилницата за новинари во организација на Народната банка

Прочитај повеќе..

Скопје, 26 декември 2019 година

Одржана редовна седница на Советот на Народната банка

Прочитај повеќе..

Скопје, 26.12.2019

Народната банка започнува со објавување нови статистички податоци од доменот на картичното работење

Прочитај повеќе..

Скопје, 23.12.2019

„Со Народната банка во светот на финансиите“ – нов проект за финансиска едукација

Започна емитувањето на серијалот анимирани видеа којшто Народната банка го изработува со финансиска поддршка од Европскиот фонд за Југоисточна Европа (ЕФСЕ).

Прочитај повеќе..

Скопје, 20.12.2019 година

Монетарни движења во Република Северна Македонија

Прочитај повеќе..

Скопје, 18.12.2019

Труд на експерти од Народната банка во Зборникот издаден по повод десетгодишниот јубилеј од формирањето на Виенската иницијатива

Прочитај повеќе..

Скопје, 18.12.2019

„НБСтат“ – нов чекор за унапредување на дисеминацијата на статистичките податоци на Народната банка

Преку проект поддржан од Европската Унија е воспоставен нов статистички веб-портал.

Прочитај повеќе..

Скопје, 16.12.2019

„Фич“: Фундаментите на банкарскиот сектор на Северна Македонија и натаму се здрави

Прочитај повеќе..

Скопје, 12.12.2019

Гувернерката на Народната банка одржа предавање пред студентите на Меѓународниот балкански универзитет

Прочитај повеќе..

Редовна аукција за продажба на благајнички записи, 11 декември 2019 година

Прочитај повеќе..

Скопје, 11.12.2019

Одржана редовната седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на Народната банка

Прочитај повеќе..

Скопје, 06.12.2019

Работилница во Народната банка: Ќе се подготвува Национална стратегија за поддршка на развојот на финтек-секторот

Прочитај повеќе..

Скопје, 29.11.2019

Позначајни движења кај каматните стапки на банките и штедилниците, движењата кај останатите финансиски институции и движењата во платниот биланс

Прочитај повеќе..

Вилнус, 28.11.2019

Ангеловска-Бежоска на Финтек-форумот 17+1 на високо ниво во Вилнус: Унапредувањата во сферата на дигиталните плаќања можат да придонесат за  зголемување на обемот на трговијата, а со тоа и зa растот на економиите

Прочитај повеќе..

Скопје, 22.11.2019

Народната банка склучи Договор за соработка со Европската комисија во процесот на заштита на кованите евра од фалсификување

Прочитај повеќе..

Скопје, 21.11.2019

Средба на гувернерката Ангеловска-Бежоска со заменик-директорот на ММФ, Тао Жанг: Соработката меѓу Народната банка и ММФ е на високо ниво

Прочитај повеќе..

Скопје-Приштина, 20.11.2019

Ангеловска-Бежоска: Потребна е натамошна консолидација на банкарските системи во регионот на Западен Балкан

Од меѓународната конференција „Ризиците и можностите во постојаниот развој на финансискиот пејзаж – чекорење напред“

Прочитај повеќе..

Скопје, 19.11.2019

Народната банка отвори Порта за иновации – засилено ќе се поддржува развојот на финтек-секторот кај нас

Прочитај повеќе..

Скопје, 18 ноември 2019

Тим на ММФ: Монетарната политика е соодветна, а банкарскиот систем е здрав

Прочитај повеќе..

Скопје, 14.11.2019

Ангеловска-Бежоска на „Македонија 2025“: Треба да забрза процесот на реална конвергенција кон економијата на Европската Унија

Прочитај повеќе..