Соопштение на НБРМ, 20.10.2016

Народната банка на Република Македонија и Сојузот на микрофинансиски организации потпишаа Меморандум за соработка во областа на финансиската едукација и вклученост

Прочитај повеќе..

Соопштение на НБРМ, 18.10.2016 година

Народната банка на Република Македонија ја известува јавноста дека е издаденa и пуштенa во оптек кованaтa парa за колекционерски цели „свети Никола Чудотворец“ („Службен весник на Република Македонија” бр. 170/16).

Прочитај повеќе..

Соопштение на НБРМ, 17.10.2016 година

Во чест на одбележувањето на 70-годишното институционализирано централнобанкарско работење во Република Македонија, Народната банка на Република Македонија оваа година организира повеќе настани со цел да го означи значајниот јубилеј.

Прочитај повеќе..

Неделна информација за меѓународните финансиски пазари 3 - 7 октомври 2016

Прочитај повеќе..

Соопштение на НБРМ, 12.10.2016 година

На 12 октомври 2016 година се одржа редовна седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на НБРМ, на која беа разгледани состојбите во домашната економија, движењата на меѓународните и домашните финансиски пазари и показателите за домашната економија

Прочитај повеќе..

Соопштение на НБРМ, 6.10.2016 година

Во врска со клеветите изречени од една политичка партија Ве информираме за следново:
Ревизијата на статистичките податоци претставува стандардна, меѓународна, статистичка практика којашто се применува во сите земји, вклучително и во Република Македонија

Прочитај повеќе..

Соопштение на НБРМ, 7.10.2016

Народната банка на Република Македонија (НБРМ), во соработка со Европскиот фонд за Југоисточна Европа (ЕФСЕ), изготви три едукативни брошури на следниве теми: „Со штедење денари до остварување на соништата!“, „Што треба да знаеме пред да земеме кредит“ и „Дали вие управувате со вашите пари или вашите пари управуваат со вас?“.

Прочитај повеќе..

Неделна информација за меѓународните финансиски пазари 26 - 30 септември 2016

Прочитај повеќе..

Скопје 2.10.2016 година

Хуманитарна трка

По повод одбележувањето на јубилејот 70 години централно-банкарски активности во Република Македонија, Народната банка на Република Македонија (НБРМ) и Синдикалната организација при НБРМ организираа „Хуманитарна трка“.

Прочитај повеќе..

Соопштение на НБРМ, 30.9.2016 година

Прочитај повеќе..

Соопштение на НБРМ, 29.9.2016 година

Советот на Народната банка на Република Македонија денес ја одржа својата единаесетта седница на која беше разгледан и усвоен Извештајот за ризиците во банкарскиот систем во Република Македонија во вториот квартал од 2016 година

Прочитај повеќе..

Соопштение на НБРМ, 28.9.2016 година

За ризиците поврзани со ONECOIN и останатите „дигитални“ (крипто) валути

Прочитај повеќе..

Неделна информација за меѓународните финансиски пазари 19 - 23 септември 2016

Прочитај повеќе..

Соопштение на НБРМ, 20.9.2016

На 20 септември 2016 година во Народната банка се одржа промоција на два филма ‒ „Народна банка ‒ 70 години во служба на македонското општество: информативно-документарен филм“ и „Запознајте ја централната банка: информативно-едукативен филм“

Прочитај повеќе..