Позначајни движења кај каматните стапки на банките и штедилниците и промените кај надворешниот долг, надворешните побарувања и меѓународната инвестициска позиција

Прочитај повеќе..

Скопје, 27 декември 2023 година

Одржани седници на Советот на Народната банка

Прочитај повеќе..

Скопје, 26 декември 2023 година

Ангеловска-Бежоска: Денарските депозити бележат раст од 11%, девизните од 3%, што упатува на доверба во домашната валута

Прочитај повеќе..

Скопје, 22 декември 2023 година

Се одржа 49. сесија на Клубот на истражувачите

Прочитај повеќе..

Скопје, 21 декември 2023 година

Ангеловска-Бежоска: Идната каматна политика ќе зависи од инфлацијата, девизниот пазар и поставеноста на ЕЦБ

Прочитај повеќе..

Скопје, 20 декември 2023 година

Одржана редовна седница на Комитетот за оперативна монетарна политика

Прочитај повеќе..

Скопје, 18 декември 2023 година

Оваа недела ќе се одржи 49. сесија на Клубот на истражувачите на Народната банка

Прочитај повеќе..

Скопје, 18 декември 2023 година

Ангеловска-Бежоска: Со платежната сметка за основни функции за минимален надоместок се добива поголем пакет платежни услуги

Прочитај повеќе..

Скопје, 15 декември 2023 година

Средба на Ангеловска-Бежоска и тимот со високи претставници на ИФЦ: Народната банка се профилира како лидер за поддршка на зелената транзиција

Прочитај повеќе..

Скопје, 14 декември 2023 година

Петта работна средба на регулаторите, приватниот и граѓанскиот сектор за следење на спроведувањето на Стратегијата за финансиска едукација и финансиска инклузија

Прочитај повеќе..

Скопје, 13 декември 2023 година

Целеска од Народната банка: За декарбонизација се потребни значителни инвестиции, важно е банките да бидат вклучени и отпорни

Прочитај повеќе..

Скопје, 12 декември 2023 година

Средба НБ − ОПМ: Преку соработка со граѓанскиот сектор до повисока свест за ризиците од климатските промени

Прочитај повеќе..

Скопје, 9 декември 2023 година

Соработка на Народната банка со централната банка на Австрија за спроведување на најдобрите практики во областа на управувањето со податоците

Прочитај повеќе..

Скопје, 8 декември 2023 година

Митреска: Потребен е холистички пристап за финансирање на зелената транзиција, од државата, приватниот сектор и од меѓународните организации

Прочитај повеќе..

Скопје, 7 декември 2023 година

Ангеловска-Бежоска: Банкарскиот сектор и натаму е отпорен и обезбедува солидна поддршка за компаниите и домаќинствата

Прочитај повеќе..

Скопје, 2 декември 2023 година

Средба Народна банка − Светска банка: Народната банка ќе продолжи со успешно спроведување на реформите во финансискиот сектор

Прочитај повеќе..

Позначајни движења кај каматните стапки на банките и штедилниците, движењата кај останатите финансиски институции (ОФИ) и движењата во платниот биланс

Прочитај повеќе..

Скопје, 1 декември 2023 година

Одржана седница на Комитетот за финансиска стабилност: Финансискиот сектор е отпорен на шокови

Прочитај повеќе..

Скопје, 30 ноември 2023 година

Народната банка објавува повик за пријавување трудови за 49. сесија на Клубот на истражувачите

Прочитај повеќе..

Скопје, 29 ноември 2023 година

Одржана редовната седница на Советот на Народната банка

Прочитај повеќе..

Скопје, 27 ноември 2023 година

Народната банка и Министерството за финансии ги доделија наградите од Конкурсот за ученици од основното и средното образование посветен на Светскиот ден на штедењето ‒ 31 октомври

Прочитај повеќе..

Скопје, 25 ноември 2023 година

Средба на гувернерката Ангеловска-Бежоска со холандската кралица Максима

Прочитај повеќе..

Скопје, 24 ноември 2023 година

Ангеловска-Бежоска на започнувањето на втората фаза од проектот со ИНФЕ-ОЕЦД и МФ на Холандија: Преку финансиска едукација до ползување на придобивките од финтек-секторот

Прочитај повеќе..

Скопје, 23 ноември 2023 година

Митреска на настан на ЕБОР за младите претприемачи: Посилната вклученост на младите во бизнисот го зголемува потенцијалот на економијата

Прочитај повеќе..

Скопје, 22 ноември 2023 година

Ангеловска-Бежоска: Поради родовата нееднаквост губиме околу 18% од БДП годишно

Прочитај повеќе..

Скопје, 21 ноември 2023 година

Ангеловска-Бежоска: Финансиската писменост како еден од предусловите за финансиска самостојност на младите и за стабилност на финансискиот систем

Прочитај повеќе..

Скопје, 20 ноември 2023 година

Главната економистка на Народната банка: Финансиската писменост е потреба во современиот динамичен финансиски систем

Прочитај повеќе..

Скопје, 18 ноември 2023 година

Вицегувернерката Нацевска на настан на ЕЦБ: Интензивно се работи на приклучување на земјата кон СЕПА

Прочитај повеќе..