Скопје, 24 септември 2022

Извештај за финансиската стабилност на Народната банка: Обемот на трансакции со недвижности и цените се над претпандемичното ниво, засега нема посериозно зголемување на ризиците за финансиската стабилност, но потребно е внимателно следење

Прочитај повеќе..

Скопје, 23 септември 2022

Народната банка се залага за ефикасен систем за заштита на потрошувачите ‒ презентирана е анализата од спроведената анкета за заштитата на потрошувачите

Прочитај повеќе..

Скопје, 22 септември 2022

Известување за 44. сесија на Клубот на истражувачите

Прочитај повеќе..

Скопје, 21 септември 2022

Дојче Бундесбанк и Европската комисија започнаа програма финансирана од ЕУ за понатамошна поддршка на централните банки и банкарските супервизорски агенции во земјите кандидатки за членство во ЕУ и потенцијалните кандидати од Западен Балкан

Прочитај повеќе..

Скопје, 21 септември 2022

Извештај за финансиската стабилност на Народната банка: Секторот „домаќинства“ со подобар профил на ризик и поголеми заштеди во текот на 2021 година

Прочитај повеќе..

Скопје, 20 септември 2022

Работна средба на гувернерката и евроамбасадорот Гир: Народната банка презема соодветни мерки за справување со инфлацијата

Прочитај повеќе..

Скопје, 19 септември 2022

Професор Поповски: Промените во монетарната политика се оправдани и неопходни

Прочитај повеќе..

Скопје, 16 септември 2022

Гувернерката Ангеловска-Бежоска на панел-дискусија на состанокот на Конституенцата на ММФ и Светската банка: Одржувањето на ценовната стабилност е од суштинско значење за одржување на макроекономската стабилност и одржлив економски раст

Прочитај повеќе..

Скопје, 14 септември 2022 година

Гувернерката Ангеловска-Бежоска на состанокот на Конституенцата на ММФ и СБ во Сараево

Прочитај повеќе..

Скопје, 14 септември 2022

Одржана седница на Советот на Народната банка и редовна седница на Комитетот за оперативна монетарна политика

Промени во инструментот за задолжителна резерва заради поддршка на финансирањето на домашното производство на електрична енергија од обновливи извори. Основната каматна стапка зголемена за 0,5 процентни поени на нивото од 3%.

Прочитај повеќе..

Скопје, 10 септември 2022

Учество на гувернерката на светскиот форум на Алијансата за финансиска вклученост ‒ финансиската вклученост е сè подобра

Прочитај повеќе..

Скопје, 7 септември 2022

Ангеловска-Бежоска ‒ Милер: Мерките на Народната банка се наменети за задржување на макроекономската стабилност

Прочитај повеќе..

Скопје, 6 септември 2022

Народната банка објави повик за пријавување трудови за 44. сесија на Клубот на истражувачите

Прочитај повеќе..

Скопје, 6 септември 2022

Регионален хакатон за финтек-секторот на Централната банка на Црна Гора „Запознај го својот клиент – лесно и сигурно“

Прочитај повеќе..

Скопје, 5 септември 2022

Видувања за мерливоста на вредностите во културата и науката во рамки на Јавната дебата „В/редности и вредности“

Прочитај повеќе..

Скопје, 5 септември 2022

Советот на НБ го усвои Извештајот за финансиската стабилност: Стабилноста на денарот е одржана успешно, банките се отпорни на шокови

Прочитај повеќе..

Скопје, 3 септември 2022

Народната банка – домаќин на јавна дебата за мерливоста на вредностите

Прочитај повеќе..

Скопје, 1 септември 2022

Одржан Вториот состанок на Работната група за следење на спроведувањето на Стратегијата за финансиска едукација и финансиска инклузија

Прочитај повеќе..

Скопје, 1 септември 2022

Народната банка во рамките на настаните за одбележување на монетарната независност организира дебата В/РЕДНОСТИ И ВРЕДНОСТИ на 2 и 5 септември 2022 година

Прочитај повеќе..

Скопје, 1 септември 2022

Средба Ангеловска-Бежоска и Бесими: Системскиот Закон за платежни услуги и платни системи стапува во сила на почетокот на следната година ‒ поголема конкуренција и повисока заштита на корисниците на платежни услуги

Прочитај повеќе..

Позначајни движења кај каматните стапки на банките и штедилниците, движењата кај останатите финансиски институции (ОФИ) и движењата во платниот биланс

Прочитај повеќе..

Скопје, 28 август 2022

ОМФИФ: Народната банка прва во светот според застапеноста на жените на раководни места во финансиските институции

Прочитај повеќе..

Скопје, 27 август 2022

Усвоени Основните компетенции на финансиската едукација – Координиран пристап на финансиските регулатори, на приватниот и на граѓанскиот сектор за поефикасна едукација

Прочитај повеќе..

Скопје, 22 август 2022

Реакција на Советот на Народната банка на прес-конференцијата по повод нарачаниот извештај од страна на Трифун Костовски

Прочитај повеќе..

Скопје, 21 август 2022

Ангеловска-Бежоска: Новата макропрудентна мерка е со цел натамошно јакнење на капиталот на банкарскиот систем

Прочитај повеќе..

Скопје, 21 август 2022

Ангеловска-Бежоска: Дадовме јасно до знаење дека ќе ја зачуваме макроекономската стабилност

Прочитај повеќе..

Скопје, 20 август 2022

„Стандард и Пурс“: Денарот е стабилен, банкарскиот сектор - стабилен и висококапитализиран

Прочитај повеќе..

Скопје, 19 август 2022

Во Народната банка презентирана Анкетата за работењето на надзорните одбори на банките

Прочитај повеќе..