Скопје, 17 април 2021 година

Пролетни средби: Состанок на гувернерката на Народната банка со директорот на Одделот за Европа на ММФ

Прочитај повеќе..

Скопје, 15 април 2021 година

Глигорова: Неточните информации и шпекулациите немаа материјален ефект врз банкарскиот систем и сите податоци укажуваат дека тој е стабилен

Прочитај повеќе..

Скопје, 14 април 2021 година

Поставеноста на монетарната политика е оценета како соодветна на макроекономските услови ‒ се задржува релаксирачкиот карактер

Одржана редовна седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на Народната банка

Прочитај повеќе..

Скопје, 12 април 2021 година

Состанок со Бјерде од Светската банка: Сите податоци упатуваат дека банкарскиот систем е стабилен – тоа е клучно за севкупната македонска економија

Прочитај повеќе..

Скопје, 11 април 2021 година

Состанок со Одделот за статистика на ММФ: Народната банка објавува висококвалитетни статистички податоци

Прочитај повеќе..

Скопје, 10 април 2021 година

Пролетни средби на ММФ и Светската банка: Одлуките и мерките на Народната банка придонесоа за јакнење на стабилноста на банкарскиот систем и за кредитирањето

Прочитај повеќе..

Скопје, 8 април 2021 година

Соопштение на Народната банка и Македонската банкарска асоцијација

Прочитај повеќе..

Скопје, 6 април 2021 година

Амбасадорот Коп: Холандија и натаму ќе дава силна поддршка за земјата и за Народната банка во комуникацијата и соработката со меѓународните институции

Прочитај повеќе..

Скопје, 2 април 2021 година

Словачкиот амбасадор Маркуш: Поддршка за земјата на патот кон членството во ЕУ, преку соработка со Народната банка

Прочитај повеќе..

Скопје, 1 април 2021 година

Ангеловска-Бежоска: Слично на очекувањата за ЕУ - инфлацијата во македонската економија останува умерена

Прочитај повеќе..

Позначајни движења кај каматните стапки на банките и штедилниците и позначајни промените кај надворешниот долг, надворешните побарувања и меѓународната инвестициска позиција

Прочитај повеќе..

Скопје, 31 март 2021 година

Граѓаните ги ползуваат придобивките од мобилните апликации и електронската трговија

Прочитај повеќе..

Скопје, 30 март 2021 година

Вицегувернерката Нацевска: Очекуваме дека намалувањето на основната каматна стапка ќе придонесе за намалување на цената на кредитите на банките, заради полесно надминување на кризата

Прочитај повеќе..

Скопје, 29 март 2021 година

Ангеловска-Бежоска на Kонференција на белгиската централна банка: Постои висок степен на усогласеност на домашната регулатива за работењето на Народната банка со европската

Прочитај повеќе..

Скопје, 26 март 2021 година

Директорката на ММФ, Георгиева: Народната банка има витална улога – вашите професионалност и независност се од клучно значење

Состанок на директорката на ММФ, Кристалина Георгиева и гувернерката на Народната банка, Анита Ангеловска-Бежоска

Прочитај повеќе..

Скопје, 24 март 2021 година

Тимот од 8-4 од ОУ „Св. Климент Охридски“ од Битола ќе ја претставува нашата земја на финалето на Европскиот квиз на парите

Прочитај повеќе..

Скопје, 22 март 2021 година

Започнува Глобалната недела на парите 2021 година

Прочитај повеќе..

Скопје, 19 март 2021 година

Ќе се засилат заедничките економски истражувања на Народната банка и Економскиот факултет – Скопје при УКИМ

Прочитај повеќе..

Скопје, 19 март 2021 година

Монетарни движења во Република Северна Македонија

Прочитај повеќе..

Скопје, 17 март 2021 година

Вицешампионите на Европскиот квиз на парите во 2019 и 2020 година им го пренесоа своето искуство на учесниците пријавени на Европскиот квиз на парите за 2021 година

Прочитај повеќе..

Скопје, 12 март 2021

Народната банка е на вистинскиот пат кон Европскиот систем на централни банки

Успешно заврши твининг-проектот „Jакнење на институционалниот капацитет на Народната банка на патот кон нејзиното членство во ЕСЦБ“

Прочитај повеќе..

Скопје, 10 март 2021 година

Намалена основната каматна стапка заради натамошна поддршка на домашната економија

Одржана редовна седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на Народната банка

Прочитај повеќе..

Скопје, 9 март 2021 година

Ангеловска-Бежоска во Годишниот извештај за родова еднаквост на престижниот ОМФИФ: Со поголема вклученост на жените до поголем потенцијал на економиите

Прочитај повеќе..

Скопје, 8 март 2021 година

Финансискиот систем успешно им одговори на минатогодишните предизвици од корона-кризата, регулаторите постојано ги следат состојбите

Одржана седница на Комитетот за финансиска стабилност

Прочитај повеќе..

Скопје, 5 март 2021 година

Одржана 38. сесија на Клубот на истражувачите

Презентиран истражувачкиот труд изработен во рамките на твининг-проектот „Јакнење на институционалниот капацитет на Народната банка на патот кон нејзиното членство во ЕСЦБ“, финансиран од Европската Унија

Прочитај повеќе..

Скопје, 4 март, 2021 година

Народната банка продолжува со натамошен развој на статистиката на финансиските сметки со поддршка од ЕУ

Прочитај повеќе..

Скопје, 4 март 2021 година

Митреска: Монетарната политика и натаму ќе биде олабавена, како поддршка во процесот на закрепнување на економијата и одржување на кредитниот циклус

Прочитај повеќе..

Скопје, 27 февруари 2021 година

Твининг-проект: Народната банка постојано ги следи стандардите и практиките на Европската Унија во сферата на банкарската супервизија и регулатива

Прочитај повеќе..

Скопје, 26 февруари 2021 година

Позначајни движења кај каматните стапки, кај останатите финансиски институции и движењата во платниот биланс

Прочитај повеќе..

Скопје, 26 февруари 2021 година

Одржана редовна седница на Советот на Народната банка

Прочитај повеќе..