Скопје, 26 мај 2021 година

Успешно се одржа едукативната недела на Музејот на Народната банка организирана по повод Денот на музеите

Прочитај повеќе..

Скопје, 25 мај 2021 година

Вицегувернерката Митреска на состанок на БИС: Движењата кај домашните цени се главно под влијание на увозните цени – нема затегнување на монетарната политика

Прочитај повеќе..

Скопје, 22 мај 2021 година

Амбасадорката Галовеј: Народната банка успешно ги остварува своите цели за одржување на макроекономската и финансиската стабилност

Прочитај повеќе..

21 мај, 2021 година

ЕФСЕ и натаму ќе финансира успешни проекти на Народната банка во сферата на финансиската писменост и финтек-секторот

Прочитај повеќе..

Скопје, 21 мај 2021 година

Склучен нов меморандум за соработка меѓу Народната банка и Комисијата за хартии од вредност

Прочитај повеќе..

Скопје, 20 мај 2021 година

Труд на Народната банка: Спроведување на најавената среднорочна фискална консолидација и политики за побрз економски раст

Во рамките на научната конференција на тема „Предизвици на фискалната политика во периодот на пандемијата од ковид-19 и перспективи во посткризниот период“, во организација на МАНУ и Министерството за финансии

Прочитај повеќе..

Скопје, 20 мај 2021 година

Зајакнато партнерството меѓу Постојаната канцеларија за координација на Обединетите нации и Народната банка

Прочитај повеќе..

Вашингтон-Скопје, 19 мај 2021 година

Мисијата на ММФ: Инфлацијата и натаму ќе биде умерена и е одраз на глобалните фактори

Прочитај повеќе..

Скопје, 18 мај 2021 година

Музејот на Народната банка со низа активности по повод Меѓународниот ден на музеите

Прочитај повеќе..

Скопје, 17 мај 2021 година

Работна средба на гувернерката на Народната банка со претставници на Независната угостителска комора

Прочитај повеќе..

Скопје, 12 мај 2021 година

Најновите макроекономски проекции на Народната банка презентирани пред дипломатскиот кор и претставниците на меѓународните финансиски институции

Прочитај повеќе..

Скопје, 12 мај 2021 година

Поставеноста на монетарната политика е оценета како соодветна на макроекономските услови

Одржана редовна седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на Народната банка

Прочитај повеќе..

Скопје, 11 мај 2021 година

Презентација: Ревизија на макроекономските проекции - мај 2021 година

Прочитај повеќе..

Скопје, 11 мај 2021 година

Одржана редовна седница на Советот на Народната банка

Усвоен најновиот Квартален извештај на Народната банка со најновите макроекономски проекции

Прочитај повеќе..

Скопје, 10 мај 2021 година

„Фич“: Кредибилната политика на Народната банка резултира со ниска инфлација и финансиска стабилност

Прочитај повеќе..

Скопје, 8 мај 2021 година

Ангеловска-Бежоска: Признанието од „Централ бенкинг“ е лично задоволство, но и за колегите. Народната банка не е еден човек, таа е институција

Прочитај повеќе..

Скопје, 6 мај 2021 година

Величковски: Со Законот за платежни услуги и платни системи ќе се отвори пазарот за нови играчи од финтек-секторот

Прочитај повеќе..

Скопје, 4 мај 2021 година

Нацевска: Податоците покажуваат дека мерките преземени од Народната банка дадоа резултати во досегашниот тек на корона-кризата

Прочитај повеќе..

Скопје, 29 април 2021 година

Одржана редовна седница на Советот на Народната банка

Усвоени Годишниот извештај за 2020 година и Извештајот за ризиците во банкарскиот систем во 2020 година

Прочитај повеќе..

Скопје, 28 април 2021 година

Соработка со Хрватската народна банка како дел од Регионалната програма на ЕУ за централните банки од земјите на Западен Балкан насочена кон зајакнување на функцијата меѓународни односи

Прочитај повеќе..

Народната банка ја додели Годишната награда за млади истражувачи за 2021 година

Прочитај повеќе..

Скопје, 26 април 2021 година

Денарот беше и останува еден од клучните столбови на стабилноста на македонската економија

Обраќање на гувернерката на Народната банка по повод 29 години од монетарното осамостојување

Прочитај повеќе..

24 април 2021 година

„Централ бенкинг“ ја издвои Ангеловска-Бежоска меѓу трите гувернерки од светот коишто успешно се справуваат со актуелната криза

Објава на МИА

Прочитај повеќе..

Скопје, 22 април 2021 година

Националната стратегија за поддршка на развојот на финтек-секторот ќе го трасира патот за забрзување на дигитализацијата и примена на најновите технолошки достигнувања во финансиите

Прочитај повеќе..

Скопје, 21 април 2021 година

Монетарни движења во Република Северна Македонија

Прочитај повеќе..

Одржана редовна седница на Советот на Народната банка

Олеснување на вложувањето во хартии од вредност во странство

Прочитај повеќе..

20 април 2021 година

Се одржа големото финале на Европскиот квиз на парите

Прочитај повеќе..

Скопје, 19 април 2021 година

Хилберс од ММФ: Мерките и одлуките на Народната банка придонесоа за помали последици од пандемијата врз македонската економија

Прочитај повеќе..