Скопје, 24 септември 2021 година

Средба на гувернерката на Народната банка, Ангеловска-Бежоска со шпанскиот амбасадор, Сера

Транспарентноста на Народната банка е основа за кредибилност на политиките и макроекономската стабилност

Прочитај повеќе..

Скопје, 23 септември 2021

Митреска: Монетарната политика е еден од столбовите на закрепнувањето на економијата

Прочитај повеќе..

Скопје, 18 септември 2021 година

Митреска: Мерките на централната банка избалансирани ‒ за поддршка на економијата и одржување на стабилноста

Вицегувернерката Ана Митреска на панел-дискусијата на „Вуд и компанија“ за економијата и монетарната политика

Прочитај повеќе..

Скопје, 17 септември 2021 година

Се одржа 40. сесија на Клубот на истражувачите формиран од Народната банка

Прочитај повеќе..

Скопје, 17 септември 2021 година

Во соработка со ИНФЕ-ОЕЦД и Министерството за финансии на Холандија се засилуваат активностите за спроведување на националната Стратегија за финансиска едукација и финансиска инклузија

Прочитај повеќе..

Скопје, 15 септември 2021 година

Ангеловска-Бежоска: Во глобални рамки, корона-кризата повеќе ги погоди жените, нагласувајќи ја потребата од засилени активности за  родова рамноправност

Прочитај повеќе..

Скопје, 15 септември 2021 година

Основната каматна стапка останува на нивото од 1,25%

Прочитај повеќе..

Скопје, 13 септември 2021 година

Одржана редовна седница на Комитетот за финансиска стабилност

Прочитај повеќе..

Скопје, 8 Септември 2021 година

Честит 8. Септември – Ден на независноста

Прочитај повеќе..

Скопје, 7 септември 2021 година

Ангеловска-Бежоска: Народната банка ќе продолжи со водењето олабавена монетарна политика

Прочитај повеќе..

Скопје, 3 септември 2021 година

Средба Зимер – Ангеловска-Бежоска: Успешното работење на Народната банка е клучно за македонската економија

Прочитај повеќе..

Скопје, 1 септември 2021 година

Усвоен Кодекс на добри практики за финансиска едукација – Координиран пристап на финансиските регулатори, приватниот и граѓанскиот сектор за поефикасна едукација

Прочитај повеќе..

Позначајни движења кај каматните стапки на банките и штедилниците, движењата кај останатите финансиски институции (ОФИ) и движењата во платниот биланс во вториот квартал од 2021 година

Прочитај повеќе..

Скопје, 27 август 2021 година

Советот на Народната банка го усвои Годишниот извештај за финансиска стабилност

Финансискиот сектор добро се справува со ризиците од корона-кризата и е подготвен да одговори и на идни предизвици

Прочитај повеќе..

Скопје, 25 август 2021 година

Меморандум НБ – АСО: Унапредување на соработката за натамошно јакнење на финансиската стабилност

Прочитај повеќе..

Скопје, 24 август 2021 година

„Стандард и Пурс“: Народната банка успешно ја одржува стабилноста на банкарскиот систем

Прочитај повеќе..

Скопје, 23 август 2021

ММФ ѝ додели на земјава околу 133 милиони специјални права на влечење

Зголемување на девизната ликвидност на македонската економија во рамките на генералната распределба на СПВ од страна на ММФ

Прочитај повеќе..

Скопје, 11 август 2021 година

Поставеноста на монетарната политика е оценета како соодветна на макроекономските услови

Одржана редовна седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на Народната банка

Прочитај повеќе..

Скопје, 9 август 2021 година

Се започна со објавување стандардизирани табели за кредитите и депозитите на банките и штедилниците на нов дел на веб-страницата на Народната банка

Поголема транспарентност, стандардизација и споредливост на објавените податоци за депозитите и кредитите за населението – поголема заштита на потрошувачите

Прочитај повеќе..

Скопје, 7 август 2021 година

Ангеловска-Бежоска: Од утре ‒ споредливи и детални информации за кредитите и депозитите за граѓаните, на веб-страницата на Народната банка

Тематско интервју за веб-порталот „Пари“

Прочитај повеќе..

Скопје, 3 август 2021

Укината Одлуката за привремено ограничување на распределбата и исплатата на дивиденда на акционерите на банките

Одржана седница на Советот на Народната банка

Прочитај повеќе..

Скопје, 30 јули 2021 година

Одржана редовна седница на Советот на Народната банка

Прочитај повеќе..

Скопје, 29 јули 2021 година

ЕФСЕ ја посочи Народната банка како лидер во регионот во поддршката на развојот на финтек-секторот

Прочитај повеќе..

Скопје, 25 јули 2021 година

Ангеловска-Бежоска вклучена во иницијатива на „Централ бенкинг“ – промовирање на рамноправноста, различноста и инклузијата

Прочитај повеќе..

Скопје, 16 јули 2021 година

Народната банка и МБА донесоа Насоки за банките и штедилниците – за поголема транспарентност и стандардизација при објавувањето информации за депозитите и кредитите за населението

Прочитај повеќе..

Скопје, 14 јули 2021 година

Монетарната политика и натаму е олабавена

Одржана редовна седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на Народната банка

Прочитај повеќе..