Скопје, 21 октомври 2021 година

Директорот на Одделот за статистика на ММФ: Во последните две години, Народната банка оствари исклучителни успеси во сферата на статистиката

Прочитај повеќе..

Скопје, 20 октомври 2021 година

Нацевска на Светската недела на инвеститорите бизнис-ангели: Финтек-компаниите се заинтересирани за развивање и понуда на нови услуги во платежната сфера – се работи на регулативата

Прочитај повеќе..

Скопје, 20 октомври 2021 година

ЕК со највисоки оценки за монетарната политика и Народната банка во Извештајот за напредокот za 2021 година

Прочитај повеќе..

Скопје, 19 октомври 2021 година

Ангеловска-Бежоска на Денот на европската статистика: Сите одлуки треба да се темелат на квалитетни статистички податоци

Прочитај повеќе..

Скопје, 15 октомври 2021

Средба со шефицата на Мисијата на ММФ: Повисоката инфлација најмногу ги одразува глобалните притисоци, за кои се очекува да се намалат во 2022 година

Прочитај повеќе..

Скопје,15 октомври 2021

Ангеловска-Бежоска на самитот на „Економист“: Инвестирањето во дигиталната безбедност ќе биде еден од главните приоритети за банките

Прочитај повеќе..

Скопје, 14 октомври 2021

Ангеловска-Бежоска ‒ Брнз: Независност и професионалност на Народната банка за зачувување на макроекономската и финансиската стабилност

Прочитај повеќе..

Скопје, 13 октомври 2021

Поставеноста на монетарната политика е оценета како соодветна на макроекономските услови

Одржана редовна седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на Народната банка

Прочитај повеќе..

Скопје, 9 октомври 2021 година

Нацевска за МТВ: Граѓаните сѐ повеќе ги користат придобивките од електронското банкарство и електронските услуги

Прочитај повеќе..

Скопје, 8 октомври 2021 година

Централниот депозитар за хартии од вредност ѝ додели плакета на Народната банка за успешната соработка

Прочитај повеќе..

Скопје, 7 октомври 2021

Средба Ангеловска-Бежоска и Ангелов: Економската активност во првата половина од годината се совпаѓа со проекциите на Народната банка

Прочитај повеќе..

Скопје, 6 октомври 2021

Средба Ангеловска-Бежоска со директорот на ФИТР, Петров: Прва национална стратегија за финтек-секторот до крајот на годината, потребен е инклузивен процес

Прочитај повеќе..

Скопје, 3 октомври 2021

Ангеловска-Бежоска на годишното предавање на Здружениот виенски институт: Мерките за поддршка, структурни реформи и здрав банкарски систем се клучни за намалување на ризиците за корпоративниот сектор во услови на пандемија

Прочитај повеќе..

Скопје, 2 октомври 2021

Ангеловска-Бежоска со обраќање пред студентите на Економски факултет: Дигитализацијата ја обликува иднината на работните места

Прочитај повеќе..

Скопје, 1 октомври 2021 година

Одржана редовната седница на Советот на Народната банка

Усвоени Извештајот за ризиците во банкарскиот систем за второто тримесечје и Годишниот извештај за надгледувањето на работењето на платните системи во 2020

Прочитај повеќе..

Позначајни движења кај каматните стапки на банките и штедилниците, промените кај надворешниот долг, надворешните побарувања и меѓународната инвестициска позиција и ревизија на податоците од екстерните статистики

Прочитај повеќе..

Скопје, 30 септември 2021

Граѓаните сè повеќе ги ползуваат придобивките од дигитализацијата на плаќањата, практичноста на мобилните апликации и плаќањата со платежните картички во трговијата

Прочитај повеќе..

Скопје, 28 септември 2021

Средба Ангеловска-Бежоска ‒ Бас: Одговорот за побрзо надминување на кризата лежи во вложувањето во дигитализацијата и човечкиот капитал

Прочитај повеќе..

Скопје, 26 септември 2021 година

Повик до младите истражувачи: Годишна награда на Народната банка за најдобар научен труд за макроекономија и банкарство

Прочитај повеќе..

Скопје, 24 септември 2021 година

Средба на гувернерката на Народната банка, Ангеловска-Бежоска со шпанскиот амбасадор, Сера

Транспарентноста на Народната банка е основа за кредибилност на политиките и макроекономската стабилност

Прочитај повеќе..

Скопје, 23 септември 2021

Митреска: Монетарната политика е еден од столбовите на закрепнувањето на економијата

Прочитај повеќе..

Скопје, 18 септември 2021 година

Митреска: Мерките на централната банка избалансирани ‒ за поддршка на економијата и одржување на стабилноста

Вицегувернерката Ана Митреска на панел-дискусијата на „Вуд и компанија“ за економијата и монетарната политика

Прочитај повеќе..

Скопје, 17 септември 2021 година

Се одржа 40. сесија на Клубот на истражувачите формиран од Народната банка

Прочитај повеќе..

Скопје, 17 септември 2021 година

Во соработка со ИНФЕ-ОЕЦД и Министерството за финансии на Холандија се засилуваат активностите за спроведување на националната Стратегија за финансиска едукација и финансиска инклузија

Прочитај повеќе..

Скопје, 15 септември 2021 година

Ангеловска-Бежоска: Во глобални рамки, корона-кризата повеќе ги погоди жените, нагласувајќи ја потребата од засилени активности за  родова рамноправност

Прочитај повеќе..

Скопје, 15 септември 2021 година

Основната каматна стапка останува на нивото од 1,25%

Прочитај повеќе..

Скопје, 13 септември 2021 година

Одржана редовна седница на Комитетот за финансиска стабилност

Прочитај повеќе..

Скопје, 8 Септември 2021 година

Честит 8. Септември – Ден на независноста

Прочитај повеќе..