Скопје, 16.4.2020 година

Гувернерката на Народната банка на состанок со директорката на ММФ

Прочитај повеќе..

Скопје, 13 април 2020 година

Седница на КОМП: Намален понудениот износ на благајнички записи

Се очекува дека ослободените средства ќе овозможат натамошна поддршка за македонската економија преку поттикнување на кредитната активност на банкарскиот систем.

Прочитај повеќе..

Скопје, 11 април 2020 година

Ангеловска-Бежоска: Финансиската поддршка од ММФ ќе овозможи поголем простор за олабавена монетарна политика и за поддршка на кредитирањето

Прочитај повеќе..

Скопје, 11 април 2020 година

Одлука на ММФ: Нашата земја доби финансиска поддршка од околу 176 милиони евра

Заедничко соопштение на Народната банка и Министерството за финансии

Прочитај повеќе..

Скопје, 4.9.2020 година

Расположливи депозити на седум дена, 9.4.2020 година

Прочитај повеќе..

Скопје, 4 април 2020 година

Зајакната координација за одржување на финансиската стабилност

Склучен е меморандум за соработка, унапредена е улогата и проширен е составот на Комитетот за финансиска стабилност и формирани се два поткомитета.

Прочитај повеќе..

Скопје, 3 април 2020 година

Ангеловска-Бежоска: Очекуваме да дојде до олеснување на финансиските услови и за граѓаните и за корпоративниот сектор

Од интервју за ТВ 21

Прочитај повеќе..

Скопје, 2.4.2020 година

Расположливи депозити на седум дена, 2.4.2020 година

Прочитај повеќе..

Скопје, 31.3.2020 година

Позначајни движења кај каматните стапки на банките и штедилниците/ Позначајни промени кај надворешниот долг, надворешните побарувања и меѓународната инвестициска позиција

Прочитај повеќе..

Скопје, 31 март 2020 година

Ангеловска-Бежоска: Банкарскиот систем има капацитет да даде поддршка за населението и за компаниите. Денарот е и ќе остане стабилен

Од интервју за телевизијата 24

Прочитај повеќе..

Скопје, 28 март 2020 година

Денарот е и ќе остане стабилен – нема промени на нивото на неговиот девизен курс

Прочитај повеќе..

Скопје, 26 март 2020 година

ДОНЕСЕНА Е УРЕДБАТА: Промената на договорните услови за кредитите на засегнатите граѓани и фирми ќе може да се врши побрзо и поедноставно

Заедничко соопштение на Народната банка и Министерството за финансии

Прочитај повеќе..

Скопје, 20 март 2020 година

Донесени регулаторни измени: Се овозможува поголема флексибилност за банките и штедилниците заради олеснување на финансискиот товар на корисниците на кредити

Прочитај повеќе..

Скопје, 20.3.2020

Монетарни движења во Република Северна Македонија: февруари 2020 година

Прочитај повеќе..

Скопје, 19 март 2020 година

Ангеловска-Бежоска за МИА: Денарот е и ќе остане стабилен, депозитите сигурни

Изјава на гувернерката на Народната банка

Прочитај повеќе..

Скопје, 19.3.2020 година

Расположливи депозити на седум дена, 19.3.2020 година

Прочитај повеќе..

Скопје, 19 март 2020 година

Одржана седница на Комитетот за финансиска стабилност

Банкарскиот систем е стабилен и банките продолжуваат со давање услуги на граѓаните и компаниите

Прочитај повеќе..

Скопје, 18 март 2020 година

Банките, штедилниците, менувачниците и правните субјекти коишто даваат услуга брз трансфер на пари продолжуваат со работа

Прочитај повеќе..

Скопје, 18 март 2020 година

Ангеловска-Бежоска: Макроекономската состојба е стабилна, Народната банка ќе даде максимален придонес за справување со предизвиците

Прочитај повеќе..

Скопје, 18 март 2020 година

Советот на Народната банка донесе неколку одлуки за поддршка на економијата

Прочитај повеќе..

Скопје, 17 март 2020 година

Заради заштита на здравјето да се намали употребата на денарската и девизната готовина

Дополнителни препораки од Народната банка

Прочитај повеќе..

Скопје, 16 март 2020 година

Вонредна седница на КОМП: Донесена одлука за намалување на основната каматна стапка на Народната банка на нивото од 1,75%

Прочитај повеќе..

Скопје, 15 март 2020 година

Известување во врска со работата на банките, штедилниците, менувачниците и правните субјекти коишто даваат услуга брз трансфер на пари

Прочитај повеќе..

Скопје, 12 март 2020 година

Информации од Народната банка во врска со мерките за превенција од ширење на вирусот ковид-19 (коронавирус)

Прочитај повеќе..

Скопје, 12.3.2020 година

Ангеловска-Бежоска: Банкарскиот систем е отпорен на потенцијалните шокови

Прочитај повеќе..

Скопје, 12.3.2020 година

Расположливи депозити на седум дена, 12.3.2020 година

Прочитај повеќе..

Скопје, 11.3.2020

Одржана редовната седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на Народната банка

Прочитај повеќе..

Скопје, 7.3.2020

„Стандард и Пурс“ го потврди кредитниот рејтинг на нашата земја „ББ-“, со стабилен изглед

Прочитај повеќе..