Скопје, 25 мај 2020 година

Заеднички да го заштитиме јавното здравје

Препораки во врска со исплатата на мајските пензии

Прочитај повеќе..

Скопје, 22 мај 2020 година

Ќе се одржи националниот натпревар на Европскиот квиз на парите

Прочитај повеќе..

Скопје, 21 мај 2020 година

Монетарни движења во Република Северна Македонија

Прочитај повеќе..

Скопје, 21.5.2020 година

Расположливи депозити на седум дена, 21.5.2020 година

Прочитај повеќе..

Скопје, 19 мај 2020 година

Имаме најголема реализација на препораките за економски реформи од ЕУ за земјите од Западен Балкан

Прочитај повеќе..

Скопје, 16 мај 2020 година

„Стандард и Пурс“ и „Фич“: Монетарната политика е соодветна, а банкарскиот систем е здрав и стабилен

Прочитај повеќе..

Скопје, 15 мај 2020 година

Народната банка ја додели Годишната награда за млади истражувачи за 2020 година

Прочитај повеќе..

Скопје, 14.5.2020 година

Расположливи депозити на седум дена, 14.5.2020 година

Прочитај повеќе..

Скопје, 13 мај 2020 година

Народната банка донесе нов пакет монетарни мерки

Седница на КОМП: Намалена основната каматна стапка, дополнително намален понудениот износ на благајнички записи и проширен опфатот на инструменти за обезбедување денарска ликвидност во банкарскиот систем

Прочитај повеќе..

Скопје, 10 мај 2020 година

Податоците од Кредитниот регистар ќе се издаваат без надоместок

Прочитај повеќе..

Скопје, 7.5.2020 година

Расположливи депозити на седум дена, 7.5.2020 година

Прочитај повеќе..

Скопје, 7 мај 2020 година

Ангеловска-Бежоска: Значително се зголемува користењето на електронското банкарство

Од интервју за емисијата „Топ тема“ на ТВ Телма

Прочитај повеќе..

Скопје, 5 мај 2020 година

Презентација: Ревизија на макроекономските проекции - мај 2020 година

Прочитај повеќе..

Скопје, 5 мај 2020 година

Усвоен најновиот Квартален извештај на Народната банка со макроекономските проекции за периодот 2020-2022 година

Прочитај повеќе..

Скопје, 3 мај 2020 година

Ангеловска-Бежоска: Народната банка е гарант за стабилноста на цените и на денарот

Од интервју за „Независен.мк“

Прочитај повеќе..

Скопје, 2 мај 2020 година

Заеднички да го заштитиме јавното здравје

Препораки во врска со исплатата на паричната помош од социјална и детска заштита

Прочитај повеќе..

Скопје, 1 мај 2020 година

Финансиската стабилност ќе биде одржана

Комитетот за финансиска стабилност одржа седница со учество на сите финансиски регулатори.

Прочитај повеќе..

Скопје, 30.4.2020

Позначајни движења кај каматните стапки на банките и штедилниците

Прочитај повеќе..

Скопје, 30 април 2020 година

Состанок со Светската банка: Мерките на Народната банка се соодветни за поддршка на македонската економија и се дополнителна гаранција за одржување на финансиската стабилност

Во рамки на Пролетните средби на ММФ и Светската банка

Прочитај повеќе..

Скопје, 29 април 2020 година

Народната банка успешно ги остварува своите цели, а банкарскиот систем е подготвен да се справи со шокот од корона-кризата

Одржана редовна седница на Советот на Народната банка. Усвоени Годишниот извештај за 2019 година и Извештајот за ризиците во банкарскиот систем во 2019 година.

Прочитај повеќе..

Скопје, 26 април 2020 година

Остануваме доследни во одржувањето на стабилноста на цените и на стабилноста на домашната валута

Обраќање на гувернерката на Народната банка по повод 28 години од монетарното осамостојување

Прочитај повеќе..

Скопје, 23 април 2020 година

Заеднички да го заштитиме јавното здравје

Препораки во врска со исплатата на априлските пензии

Прочитај повеќе..

Скопје, 23 април 2020 година

Гувернерката на Народната банка и министерката за финансии на состанок со директорот на Одделот за Европа во ММФ

Од Пролетните средби на ММФ и Светската банка

Прочитај повеќе..

Скопје, 22 април 2020 година

Извештај на ММФ: Зачувувањето на финансиската стабилност останува приоритет, банкарскиот систем е стабилен

Прочитај повеќе..

Скопје, 21.4.2020 година

Монетарни движења во Република Северна Македонија: март 2020 година

Прочитај повеќе..

Скопје, 20 април 2020 година

Ангеловска-Бежоска: Не се очекува пораст на стапката на инфлација

Од интервју за неделникот „Капитал“

Прочитај повеќе..

Скопје, 18.4.2020 година

Субвенциите за тутун веќе се на банкарските сметки

Информации за корисниците

Прочитај повеќе..

Скопје, 17 април 2020 година

Ангеловска-Бежоска: Денарот и натаму е стабилен. Финансиската поддршката од ММФ ќе помогне за добивање поддршка и од други извори

Интервју за Гласот на Америка

Прочитај повеќе..