Вашингтон, 3 ноември 2020 година

Антони де Ланој: Влијанието од централната банка е секогаш да ја гарантира стабилноста на севкупниот систем

Прочитај повеќе..

Скопје, 3 ноември 2020 година

Финансискиот систем успешно одговори на првичниот удар од ковид-кризата и е подготвен да се справи со натамошни предизвици

Одржана седница на Комитетот за финансиска стабилност

Прочитај повеќе..

Скопје, 2 ноември 2020 година

Ангеловска-Бежоска: Ова е прва криза во којашто првичниот одговор на Народната банка е олабавување, а не заострување на монетарната политика

Прочитај повеќе..

Скопје, 31 октомври 2020 година

Објавени резултатите од традиционалниот конкурс за ученици по повод Светскиот ден на штедењето

Прочитај повеќе..

Скопје, 30 октомври, 2020 година

Позначајни движења кај каматните стапки на банките и штедилниците

Прочитај повеќе..

Скопје, 29 октомври 2020 година

Вицегувернерката Нацевска: Сите показатели потврдуваат дека девизните резерви се во исклучително добра кондиција

Прочитај повеќе..

Скопје, 27 октомври, 2020 година

Ангеловска-Бежоска – Гир: Усогласеноста на земјата со стандардите на ЕУ во сферата на монетарната политика е на напредно ниво, благодарение и на целосната поддршка од ЕУ

Прочитај повеќе..

Скопје, 22 октомври 2020 година

Народната банка склучи Договор за соработка со Европската централна банка во сферата на заштитата на банкнотите во евра од фалсификување

Прочитај повеќе..

Скопје, 21 октомври 2020 година

Извршниот директор во ММФ, Де Ланој: Народната банка правилно постапи со одземањето на дозволата на „Еуростандард банка“

Прочитај повеќе..

Скопје, 20 октомври 2020 година

ММФ: И покрај ковид-кризата, Народната банка продолжува со значаен прогрес во сферата на статистиката

Прочитај повеќе..

Скопје, 20 октомври 2020 година

Состаноци со високи претставници на ММФ: Јакнењето на финансиската стабилност е од голема важност за закрепнувањето на македонската економија

Прочитај повеќе..

Скопје, 17 октомври 2020 година

Народната банка ги засили активностите за унапредување на платежните услуги и поддршка на финтек-секторот

Успешно се спроведува проектот „Јакнење на институционалниот капацитет на Народната банка на патот кон нејзиното членство во Европскиот систем на централни банки“, финансиран од Европската Унија. Одржана презентација на експерти од Банката на Литванија.

Прочитај повеќе..

Скопје, 14 октомври 2020 година

Во рамките на Годишните средби на ММФ и Светската банка: Состанок со тимот на Одделот за фискални работи на ММФ

Прочитај повеќе..

Скопје, 14 октомври 2020 година

Состанок Ангеловска-Бежоска – Паолучи: Мерките на Народната банка беа соодветни и придонесоа за ублажување на ефектите од ковид-кризата

Прочитај повеќе..

Скопје, 14 октомври 2020 година

Поставеноста на монетарната политика е оценета како соодветна на макроекономските услови

Одржана редовна седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на Народната банка

Прочитај повеќе..

Скопје, 13 октомври 2020 година

Објавени резултатите од Анкетата на Народната банка за инфлациските очекувања и очекувањата за движењето на реалниот БДП

Прочитај повеќе..

Скопје, 9 октомври 2020 година

Народната банка започнува со редовно објавување нови подетални податоци за вложувањата на резидентите во странски хартии од вредност

Проширен сетот расположливи статистички податоци за портфолио-инвестициите

Прочитај повеќе..

Скопје, 8 октомври 2020 година

Позитивни оцени за Народната банка во Извештајот на Европската комисија

Прочитај повеќе..

Скопје, 5 октомври 2020 година

Банките очекуваат зголемена кредитна поддршка за малите и средните претпријатија и позитивни придвижувања во однос на финтек-активностите

Објавени резултатите од Анкетата за согледувањата на банките за деловните активности и ризиците во 2020 година

Прочитај повеќе..

Скопје, 1 октомври 2020 година

Ангеловска-Бежоска: Монетарните мерки придонесуваат за солиден раст на кредитната поддршка

Прочитај повеќе..

Скопје, 30 септември 2020 година

Вицегувернерката Митреска на „Ист жур фиксе“: Македонската економија ја минува ковид-кризата со посилни фундаменти во споредба со глобалната финансиска криза од 2008 година

Прочитај повеќе..

Скопје, 30 септември 2020 година

Позначајни движења кај каматните стапки на банките и штедилниците, ревизија на податоците во екстерната статистика и промени кај надворешниот долг, надворешните побарувања и меѓународната инвестициска позиција

Прочитај повеќе..

Скопје, 28 септември 2020 година

Ангеловска-Бежоска за МРТ: Не се очекуваат позначајни инфлациски притисоци

Прочитај повеќе..

Скопје, 25 септември 2020 година

Награди за најдобрите на Европскиот квиз на парите

Прочитај повеќе..

Скопје, 24 септември, 2020 година

Ангеловска-Бежоска: За побрз раст на малите економии се неопходни поголем извоз и продлабочување на интеграцијата во меѓународната економија

Прочитај повеќе..

21 септември 2020 година

Mонетарни движења во Република Северна Македонија

Прочитај повеќе..

Скопје, 20 септември 2020 година

Анкета на Народната банка: Довербата во домашниот финансиски систем е висока

Прочитај повеќе..

Скопје, 19 септември 2020 година

Вицегувернерката Митреска за МИА: Народната банка не може и не смее да дозволи банка да работи спротивно на законската регулатива

Прочитај повеќе..