Скопје, 31 декември 2020 година

Позначајни движења кај каматните стапки на банките и штедилниците и позначајни промени кај надворешниот долг, надворешните побарувања и меѓународната инвестициска позиција

Прочитај повеќе..

Скопје, 30 декември 2020 година

Одржана редовна седница на Советот на Народната банка

Прочитај повеќе..

Скопје, 29 декември 2020 година

Директорот на Одделот за статистика на ММФ: Објавувањето на статистиката на финансиските сметки претставува големо достигнување на Народната банка – само продолжете со добрата работа!

Прочитај повеќе..

Скопје, 29 декември 2020 година

Народната банка за првпат објави статистички податоци за годишните финансиски сметки на македонската економија

Прочитај повеќе..

Скопје, 22 декември 2020 година

Јакне и се унапредува соработката меѓу Народната банка и МАНУ – преку научната мисла до заеднички вложувања во македонската економија

Прочитај повеќе..

Скопје, 21 декември 2020 година

Монетарни движења во Република Северна Македонија

Прочитај повеќе..

Скопје, 21 декември 2020 година

Средба на гувернерката, Анита Ангеловска-Бежоска, со францускиот амбасадор, Сирил Бомгартнер

Поддршка за професионалноста на Народната банка и постигнатите резултати во справувањето со кризата

Прочитај повеќе..

Скопје, 18 декември 2020 година

Народната банка ги засилува активностите за зголемена транспарентност на давателите на платежни услуги

Одржана презентација во рамките на твининг-проектот „Јакнење на институционалниот капацитет на Народната банка на патот кон нејзино членство во ЕСЦБ“

Прочитај повеќе..

Скопје, 18 декември 2020 година

Одржана редовна седница на Советот на Народната банка

Прочитај повеќе..

Скопје, 18 декември 2020 година

Одржана 37. сесија на Клубот на истражувачите

Прочитај повеќе..

Скопје, 17 декември 2020 година

Гувернерката Ангеловска-Бежоска учествуваше на панел-дискусијата на ЦЕФ, Словенија

Прочитај повеќе..

Скопје, 16 декември 2020 година

Поставеноста на монетарната политика е оценета како соодветна на макроекономските услови

Одржана редовна седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на Народната банка

Прочитај повеќе..

Скопје, 12 декември 2020 година

Народната банка организира статистичка регионална работилница посветена на предизвиците за статистиката коишто ги наметна пандемијата на ковид-19

Прочитај повеќе..

Скопје, 11 декември 2020 година

Најновите макроекономски проекции на Народната банка презентирани пред дипломатскиот кор и претставниците на меѓународните финансиски институции

Прочитај повеќе..

Скопје, 10 декември 2020 година

Ангеловска-Бежоска на „Ерсте инвесторс брекфаст“: Периодот на порелаксирани финансиски услови во банкарскиот систем треба да биде искористен за финансирање продуктивни и иновативни проекти

Прочитај повеќе..

Скопје, 9 декември 2020 година

Граѓаните сѐ почесто ги ползуваат придобивките од дигиталните канали за плаќање

Соопштение за движењата кај плаќањата во третиот квартал од 2020 година

Прочитај повеќе..

Скопје, 7 декември, 2020 година

Презентација: Ревизија на макроекономските проекции - ноември 2020 година

Прочитај повеќе..

Скопје, 7 декември 2020 година

Усвоен најновиот Квартален извештај на Народната банка со најновите макроекономски проекции

Прочитај повеќе..

Скопје, 30 ноември 2020 година

Ангеловска-Бежоска: Монетарната политика ќе остане релаксирана за да го поддржи економското закрепнување

Прочитај повеќе..

Скопје, 30 ноември, 2020 година

Позначајни движења кај каматните стапки на банките и штедилниците, движењата кај останатите финансиски институции (ОФИ) и движењата во платниот биланс

Прочитај повеќе..

Скопје, 23 ноември 2020 година

Денови на финансиската писменост – финансиската едукација е јавен интерес

Прочитај повеќе..

Скопје, 23 ноември 2020 година

Состанок со новиот извршен директор во ММФ, Хилберс: Професионализмот и високите стандарди во работењето на централната банка се клучни за ММФ

Прочитај повеќе..

Вашингтон-Скопје, 20 ноември 2020 година

Мисијата на ММФ: Од суштинска важност е да се зачува независноста на Народната банка

Прочитај повеќе..

Скопје, 19 ноември 2020 година

Народната банка за првпат ќе одржи обука за обучувачи од областа на финансиската едукација во соработка со граѓанскиот сектор

Прочитај повеќе..

Скопје, 16 ноември, 2020 година

Следната недела ќе се одржи четвртото издание на Деновите на финансиската писменост

Прочитај повеќе..

Скопје, 14 ноември 2020 година

„Фич“: Здравите основи на банкарскиот сектор, заедно со соодветната поддршка од политиките имаат значаен придонес за ублажување на шокот од пандемијата

Прочитај повеќе..

Скопје, 11 ноември 2020 година

Поставеноста на монетарната политика е соодветна на макроекономските услови

Одржана редовна седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на Народната банка

Прочитај повеќе..

Скопје, 8 ноември 2020 година

Вицегувернерката Нацевска: Транспонирањето на директивите и регулативите на ЕУ ќе создаде конкурентно окружување за квантитативен и квалитативен раст на платежните услуги

Прочитај повеќе..

Скопје, 6 ноември 2020 година

Ангеловска-Бежоска на конференција на Австриската централна банка: Монетарната политика на ЕЦБ има позитивни преносни ефекти врз македонската економија

Прочитај повеќе..

Вашингтон, 3 ноември 2020 година

Антони де Ланој: Влијанието од централната банка е секогаш да ја гарантира стабилноста на севкупниот систем

Прочитај повеќе..

Скопје, 3 ноември 2020 година

Финансискиот систем успешно одговори на првичниот удар од ковид-кризата и е подготвен да се справи со натамошни предизвици

Одржана седница на Комитетот за финансиска стабилност

Прочитај повеќе..

Скопје, 2 ноември 2020 година

Ангеловска-Бежоска: Ова е прва криза во којашто првичниот одговор на Народната банка е олабавување, а не заострување на монетарната политика

Прочитај повеќе..

Скопје, 31 октомври 2020 година

Објавени резултатите од традиционалниот конкурс за ученици по повод Светскиот ден на штедењето

Прочитај повеќе..

Скопје, 30 октомври, 2020 година

Позначајни движења кај каматните стапки на банките и штедилниците

Прочитај повеќе..

Скопје, 29 октомври 2020 година

Вицегувернерката Нацевска: Сите показатели потврдуваат дека девизните резерви се во исклучително добра кондиција

Прочитај повеќе..

Скопје, 27 октомври, 2020 година

Ангеловска-Бежоска – Гир: Усогласеноста на земјата со стандардите на ЕУ во сферата на монетарната политика е на напредно ниво, благодарение и на целосната поддршка од ЕУ

Прочитај повеќе..

Скопје, 22 октомври 2020 година

Народната банка склучи Договор за соработка со Европската централна банка во сферата на заштитата на банкнотите во евра од фалсификување

Прочитај повеќе..

Скопје, 21 октомври 2020 година

Извршниот директор во ММФ, Де Ланој: Народната банка правилно постапи со одземањето на дозволата на „Еуростандард банка“

Прочитај повеќе..

Скопје, 20 октомври 2020 година

ММФ: И покрај ковид-кризата, Народната банка продолжува со значаен прогрес во сферата на статистиката

Прочитај повеќе..

Скопје, 20 октомври 2020 година

Состаноци со високи претставници на ММФ: Јакнењето на финансиската стабилност е од голема важност за закрепнувањето на македонската економија

Прочитај повеќе..

Скопје, 17 октомври 2020 година

Народната банка ги засили активностите за унапредување на платежните услуги и поддршка на финтек-секторот

Успешно се спроведува проектот „Јакнење на институционалниот капацитет на Народната банка на патот кон нејзиното членство во Европскиот систем на централни банки“, финансиран од Европската Унија. Одржана презентација на експерти од Банката на Литванија.

Прочитај повеќе..

Скопје, 14 октомври 2020 година

Во рамките на Годишните средби на ММФ и Светската банка: Состанок со тимот на Одделот за фискални работи на ММФ

Прочитај повеќе..

Скопје, 14 октомври 2020 година

Состанок Ангеловска-Бежоска – Паолучи: Мерките на Народната банка беа соодветни и придонесоа за ублажување на ефектите од ковид-кризата

Прочитај повеќе..

Скопје, 14 октомври 2020 година

Поставеноста на монетарната политика е оценета како соодветна на макроекономските услови

Одржана редовна седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на Народната банка

Прочитај повеќе..

Скопје, 13 октомври 2020 година

Објавени резултатите од Анкетата на Народната банка за инфлациските очекувања и очекувањата за движењето на реалниот БДП

Прочитај повеќе..

Скопје, 9 октомври 2020 година

Народната банка започнува со редовно објавување нови подетални податоци за вложувањата на резидентите во странски хартии од вредност

Проширен сетот расположливи статистички податоци за портфолио-инвестициите

Прочитај повеќе..

Скопје, 8 октомври 2020 година

Позитивни оцени за Народната банка во Извештајот на Европската комисија

Прочитај повеќе..

Скопје, 5 октомври 2020 година

Банките очекуваат зголемена кредитна поддршка за малите и средните претпријатија и позитивни придвижувања во однос на финтек-активностите

Објавени резултатите од Анкетата за согледувањата на банките за деловните активности и ризиците во 2020 година

Прочитај повеќе..

Скопје, 1 октомври 2020 година

Ангеловска-Бежоска: Монетарните мерки придонесуваат за солиден раст на кредитната поддршка

Прочитај повеќе..

Скопје, 30 септември 2020 година

Вицегувернерката Митреска на „Ист жур фиксе“: Македонската економија ја минува ковид-кризата со посилни фундаменти во споредба со глобалната финансиска криза од 2008 година

Прочитај повеќе..

Скопје, 30 септември 2020 година

Позначајни движења кај каматните стапки на банките и штедилниците, ревизија на податоците во екстерната статистика и промени кај надворешниот долг, надворешните побарувања и меѓународната инвестициска позиција

Прочитај повеќе..

Скопје, 28 септември 2020 година

Ангеловска-Бежоска за МРТ: Не се очекуваат позначајни инфлациски притисоци

Прочитај повеќе..

Скопје, 25 септември 2020 година

Награди за најдобрите на Европскиот квиз на парите

Прочитај повеќе..

Скопје, 24 септември, 2020 година

Ангеловска-Бежоска: За побрз раст на малите економии се неопходни поголем извоз и продлабочување на интеграцијата во меѓународната економија

Прочитај повеќе..

21 септември 2020 година

Mонетарни движења во Република Северна Македонија

Прочитај повеќе..

Скопје, 20 септември 2020 година

Анкета на Народната банка: Довербата во домашниот финансиски систем е висока

Прочитај повеќе..

Скопје, 19 септември 2020 година

Вицегувернерката Митреска за МИА: Народната банка не може и не смее да дозволи банка да работи спротивно на законската регулатива

Прочитај повеќе..

Скопје, 18 септември 2020 година

Одржана 36. сесија на Клубот на истражувачите

Прочитај повеќе..

Скопје, 16 септември 2020 година

Поставеноста на монетарната политика оценета како соодветна на макроекономските услови

Редовна седница на КОМП: Основната каматна стапка и понудата на благајнички записи се непроменети. Остварувањата на економијата генерално се во согласност со очекувањата на Народната банка.

Прочитај повеќе..

Скопје, 11 септември 2020 година

Ангеловска-Бежоска на гувернерски состанок на БИС: Потребно е да се работи на натамошно јакнење на сајбер-безбедноста на финансискиот сектор

Прочитај повеќе..

Скопје, 9 септември 2020 година

Средба Ангеловска-Бежоска – Бесими: Финансиската и севкупната макроекономска стабилност се и остануваат заеднички приоритет

Прочитај повеќе..

Скопје, 5 септември 2020 година

„Стандард и Пурс“: Денарот и банкарскиот систем се и остануваат стабилни

Прочитај повеќе..

Скопје, 1 септември 2020 година

Одржана редовна седница на Советот на Народната банка

Усвоен Извештајот за финансиската стабилност во 2019 година

Прочитај повеќе..

Скопје, 1 септември 2020 година

Банките можат да овозможат втор период на одложена отплата на кредитните обврски

Прочитај повеќе..

Скопје, 1 септември 2020 година

Граѓаните сѐ поинтензивно ги ползуваат придобивките од дигиталните канали за плаќање

Соопштение за движењата кај плаќањата во вториот квартал од 2020 година

Прочитај повеќе..

Скопје, 31 август 2020 година

Позначајни движења кај каматните стапки на банките и штедилниците, движењата во платниот биланс и движењата кај останатите финансиски институции

Прочитај повеќе..

Скопје, 24 август 2020 година

Интервју со гувернерката Ангеловска-Бежоска за весникот „Вечер“: Банките се сигурни и стабилни, парите на граѓаните се безбедни

Прочитај повеќе..

Скопје, 21.08.2020 година

Монетарни движења во Република Северна Македонија

Прочитај повеќе..

Скопје, 18 август 2020 година

ЕЦБ за првпат овозможи Народната банка да има пристап до девизна ликвидност во евра

Прочитај повеќе..

18 август 2020 година

ЕЦБ и Народната банка на Република Северна Македонија воспоставија репо-линија за обезбедување девизна ликвидност во евра

Прочитај повеќе..

Скопје, 14 август 2020 година

Средба на Претседателот Пендаровски со гувернерката на Народната банка

Прочитај повеќе..

Скопје, 14 август 2020 година

Соопштение на Комитетот за финансиска стабилност

Прочитај повеќе..

Скопје, 12 август 2020 година

Информации за физичките и правните лица коишто биле клиенти на „Еуростандард банка“ ад Скопје

Прочитај повеќе..

Скопје, 12 август 2020 година

Соопштение на Народната банка и Фондот за осигурување на депозити

Прочитај повеќе..

Скопје, 12 август 2020 година

Основната каматна стапка и понудата на благајнички записи се непроменети

Одржана редовната седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на Народната банка

Прочитај повеќе..

Скопје, 5 август 2020 година

Ангеловска-Бежоска: Девизните дознаки од иселениците и лицата на привремена работа во странство се важни за македонската економија

Интервјуа за австралиското радио СБС и е-магазинот „Анторис“

Прочитај повеќе..

Скопје, 31 јули 2020 година

Одржана редовна седница на Советот на Народната банка

Прочитај повеќе..

Скопје, 31 јули 2020 година

Позначајни движења кај каматните стапки на банките и штедилниците

Прочитај повеќе..

Скопје, 24 јули 2020 година

Народната банка започна со одржување серијал е-работилници за новинари

Прочитај повеќе..

Скопје, 21 јули 2020 година

Монетарни движења во Република Северна Македонија

Прочитај повеќе..

Скопје, 17 јули 2020 година

Народната банка и ОПМ и заеднички ќе се залагаат за натамошно унапредување на заштитата на потрошувачите – корисници на услугите на банките и штедилниците

Прочитај повеќе..

Скопје, 16 јули 2020 година

Основната каматна стапка и понудата на благајнички записи се непроменети

Одржана редовната седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на Народната банка

Прочитај повеќе..

Скопје, 9 јули 2020 година

Народната банка е добитник на наградата на „Комерцбанк“ за 2019 година, за одличен квалитет при обработката на комерцијалните плаќања и финансиските трансфери

Прочитај повеќе..

Скопје, 30 јуни 2020 година

Позначајни движења кај каматните стапки на банките и штедилниците и промените кај надворешниот долг, надворешните побарувања и меѓународната инвестициска позиција

Прочитај повеќе..

Скопје, 30 јуни 2020 година

Народната банка го објави конкурсот за Годишната награда за млади истражувачи за 2021 година

Прочитај повеќе..

Скопје, 26 јуни 2020 година

Повторно претставник на нашата земја е европски вицешампион на Европскиот квиз на парите

Христијан Андовски од Велес го освои второто место на годинешното издание на најголемото европско натпреварување во сферата на финансиската едукација

Прочитај повеќе..

Скопје, 24 јуни 2020 година

Ангеловска-Бежоска: Граѓаните треба да бидат спокојни – нема да има девалвација, денарот ќе остане стабилен

Прочитај повеќе..

Скопје, 23 јуни 2020 година

Ангеловска-Бежоска: Шпекулациите поврзани со курсот на денарот не се поткрепени со економски аргументи

Изјава на гувернерката на Народната банка за „Фактор“

Прочитај повеќе..

Скопје, 19.6.2020 година

Монетарни движења во Република Северна Македонија

Прочитај повеќе..

Скопје, 17 јуни 2020 година

Претставниците на нашата земја најбројни во големото финале на Европскиот квиз на парите

Прочитај повеќе..

Скопје, 17 јуни 2020 година

Основната каматна стапка и понудата на благајнички записи се непроменети, раст на девизните резерви

Одржана редовна седница на Комитетот за оперативна монетарна политика

Прочитај повеќе..

Скопје, 16 јуни 2020 година

Состанок Ангеловска-Бежоска – Галовеј: Соодветната монетарна политика, загарантираната ценовна стабилност и стабилноста на денарот се еден од најцврстите столбови на македонската економија

Прочитај повеќе..

Скопје, 11 јуни 2020 година

Ангеловска-Бежоска учествуваше на Годишниот форум на Виенската иницијатива

Виенската иницијатива обезбедува клучна платформа за дијалог на финансискиот сектор и во текот на корона-кризата

Прочитај повеќе..

Скопје, 8 јуни 2020 година

Граѓаните сѐ повеќе ги користат платежните картички и електронското банкарство

Соопштение за движењата кај плаќањата во првиот квартал од 2020 година

Прочитај повеќе..

Скопје, 5 јуни 2020 година

Ангеловска-Бежоска учествуваше на 43. средба на Клубот на гувернерите

Прочитај повеќе..

Скопје, 31 мај 2020 година

Ангеловска-Бежоска за „Глобал капитал“: Дури и кога се справуваме со корона-кризата, не треба да заборавиме на структурните реформи со кои ќе се зголеми долгорочниот потенцијал на економијата

Прочитај повеќе..

Скопје, 30 мај 2020 година

Заеднички да го заштитиме јавното здравје

Препораки во врска со исплатата на паричната помош од социјална и детска заштита

Прочитај повеќе..

Скопје, 29 мај 2020 година

Близу 500 ученици учествуваа на националниот натпревар на Европскиот квиз на парите

Прочитај повеќе..

Скопје, 29 мај 2020 година

Позначајни движења кај каматните стапки на банките и штедилниците, движењата во платниот биланс и движењата кај останатите финансиски институции

Прочитај повеќе..

Скопје, 29 мај 2020 година

Разгледана Годишната информација за плаќањата во 2019 година и донесена нова Одлука за методологијата за управување со ликвидносниот ризик со цел натамошно усогласување со базелските стандарди и регулативата на ЕУ

Одржана редовна седница на Советот на Народната банка

Прочитај повеќе..

Скопје, 25 мај 2020 година

Заеднички да го заштитиме јавното здравје

Препораки во врска со исплатата на мајските пензии

Прочитај повеќе..

Скопје, 22 мај 2020 година

Ќе се одржи националниот натпревар на Европскиот квиз на парите

Прочитај повеќе..

Скопје, 21 мај 2020 година

Монетарни движења во Република Северна Македонија

Прочитај повеќе..

Скопје, 21.5.2020 година

Расположливи депозити на седум дена, 21.5.2020 година

Прочитај повеќе..

Скопје, 19 мај 2020 година

Имаме најголема реализација на препораките за економски реформи од ЕУ за земјите од Западен Балкан

Прочитај повеќе..

Скопје, 16 мај 2020 година

„Стандард и Пурс“ и „Фич“: Монетарната политика е соодветна, а банкарскиот систем е здрав и стабилен

Прочитај повеќе..

Скопје, 15 мај 2020 година

Народната банка ја додели Годишната награда за млади истражувачи за 2020 година

Прочитај повеќе..

Скопје, 14.5.2020 година

Расположливи депозити на седум дена, 14.5.2020 година

Прочитај повеќе..

Скопје, 13 мај 2020 година

Народната банка донесе нов пакет монетарни мерки

Седница на КОМП: Намалена основната каматна стапка, дополнително намален понудениот износ на благајнички записи и проширен опфатот на инструменти за обезбедување денарска ликвидност во банкарскиот систем

Прочитај повеќе..

Скопје, 10 мај 2020 година

Податоците од Кредитниот регистар ќе се издаваат без надоместок

Прочитај повеќе..

Скопје, 7.5.2020 година

Расположливи депозити на седум дена, 7.5.2020 година

Прочитај повеќе..

Скопје, 7 мај 2020 година

Ангеловска-Бежоска: Значително се зголемува користењето на електронското банкарство

Од интервју за емисијата „Топ тема“ на ТВ Телма

Прочитај повеќе..

Скопје, 5 мај 2020 година

Презентација: Ревизија на макроекономските проекции - мај 2020 година

Прочитај повеќе..

Скопје, 5 мај 2020 година

Усвоен најновиот Квартален извештај на Народната банка со макроекономските проекции за периодот 2020-2022 година

Прочитај повеќе..

Скопје, 3 мај 2020 година

Ангеловска-Бежоска: Народната банка е гарант за стабилноста на цените и на денарот

Од интервју за „Независен.мк“

Прочитај повеќе..

Скопје, 2 мај 2020 година

Заеднички да го заштитиме јавното здравје

Препораки во врска со исплатата на паричната помош од социјална и детска заштита

Прочитај повеќе..

Скопје, 1 мај 2020 година

Финансиската стабилност ќе биде одржана

Комитетот за финансиска стабилност одржа седница со учество на сите финансиски регулатори.

Прочитај повеќе..

Скопје, 30.4.2020

Позначајни движења кај каматните стапки на банките и штедилниците

Прочитај повеќе..

Скопје, 30 април 2020 година

Состанок со Светската банка: Мерките на Народната банка се соодветни за поддршка на македонската економија и се дополнителна гаранција за одржување на финансиската стабилност

Во рамки на Пролетните средби на ММФ и Светската банка

Прочитај повеќе..

Скопје, 29 април 2020 година

Народната банка успешно ги остварува своите цели, а банкарскиот систем е подготвен да се справи со шокот од корона-кризата

Одржана редовна седница на Советот на Народната банка. Усвоени Годишниот извештај за 2019 година и Извештајот за ризиците во банкарскиот систем во 2019 година.

Прочитај повеќе..

Скопје, 26 април 2020 година

Остануваме доследни во одржувањето на стабилноста на цените и на стабилноста на домашната валута

Обраќање на гувернерката на Народната банка по повод 28 години од монетарното осамостојување

Прочитај повеќе..

Скопје, 23 април 2020 година

Заеднички да го заштитиме јавното здравје

Препораки во врска со исплатата на априлските пензии

Прочитај повеќе..

Скопје, 23 април 2020 година

Гувернерката на Народната банка и министерката за финансии на состанок со директорот на Одделот за Европа во ММФ

Од Пролетните средби на ММФ и Светската банка

Прочитај повеќе..

Скопје, 22 април 2020 година

Извештај на ММФ: Зачувувањето на финансиската стабилност останува приоритет, банкарскиот систем е стабилен

Прочитај повеќе..

Скопје, 21.4.2020 година

Монетарни движења во Република Северна Македонија: март 2020 година

Прочитај повеќе..

Скопје, 20 април 2020 година

Ангеловска-Бежоска: Не се очекува пораст на стапката на инфлација

Од интервју за неделникот „Капитал“

Прочитај повеќе..

Скопје, 18.4.2020 година

Субвенциите за тутун веќе се на банкарските сметки

Информации за корисниците

Прочитај повеќе..

Скопје, 17 април 2020 година

Ангеловска-Бежоска: Денарот и натаму е стабилен. Финансиската поддршката од ММФ ќе помогне за добивање поддршка и од други извори

Интервју за Гласот на Америка

Прочитај повеќе..

Скопје, 16.4.2020 година

Гувернерката на Народната банка на состанок со директорката на ММФ

Прочитај повеќе..

Скопје, 13 април 2020 година

Седница на КОМП: Намален понудениот износ на благајнички записи

Се очекува дека ослободените средства ќе овозможат натамошна поддршка за македонската економија преку поттикнување на кредитната активност на банкарскиот систем.

Прочитај повеќе..

Скопје, 11 април 2020 година

Ангеловска-Бежоска: Финансиската поддршка од ММФ ќе овозможи поголем простор за олабавена монетарна политика и за поддршка на кредитирањето

Прочитај повеќе..

Скопје, 11 април 2020 година

Одлука на ММФ: Нашата земја доби финансиска поддршка од околу 176 милиони евра

Заедничко соопштение на Народната банка и Министерството за финансии

Прочитај повеќе..

Скопје, 4.9.2020 година

Расположливи депозити на седум дена, 9.4.2020 година

Прочитај повеќе..

Скопје, 4 април 2020 година

Зајакната координација за одржување на финансиската стабилност

Склучен е меморандум за соработка, унапредена е улогата и проширен е составот на Комитетот за финансиска стабилност и формирани се два поткомитета.

Прочитај повеќе..

Скопје, 3 април 2020 година

Ангеловска-Бежоска: Очекуваме да дојде до олеснување на финансиските услови и за граѓаните и за корпоративниот сектор

Од интервју за ТВ 21

Прочитај повеќе..

Скопје, 2.4.2020 година

Расположливи депозити на седум дена, 2.4.2020 година

Прочитај повеќе..

Скопје, 31.3.2020 година

Позначајни движења кај каматните стапки на банките и штедилниците/ Позначајни промени кај надворешниот долг, надворешните побарувања и меѓународната инвестициска позиција

Прочитај повеќе..

Скопје, 31 март 2020 година

Ангеловска-Бежоска: Банкарскиот систем има капацитет да даде поддршка за населението и за компаниите. Денарот е и ќе остане стабилен

Од интервју за телевизијата 24

Прочитај повеќе..

Скопје, 28 март 2020 година

Денарот е и ќе остане стабилен – нема промени на нивото на неговиот девизен курс

Прочитај повеќе..

Скопје, 26 март 2020 година

ДОНЕСЕНА Е УРЕДБАТА: Промената на договорните услови за кредитите на засегнатите граѓани и фирми ќе може да се врши побрзо и поедноставно

Заедничко соопштение на Народната банка и Министерството за финансии

Прочитај повеќе..

Скопје, 20 март 2020 година

Донесени регулаторни измени: Се овозможува поголема флексибилност за банките и штедилниците заради олеснување на финансискиот товар на корисниците на кредити

Прочитај повеќе..

Скопје, 20.3.2020

Монетарни движења во Република Северна Македонија: февруари 2020 година

Прочитај повеќе..

Скопје, 19 март 2020 година

Ангеловска-Бежоска за МИА: Денарот е и ќе остане стабилен, депозитите сигурни

Изјава на гувернерката на Народната банка

Прочитај повеќе..

Скопје, 19.3.2020 година

Расположливи депозити на седум дена, 19.3.2020 година

Прочитај повеќе..

Скопје, 19 март 2020 година

Одржана седница на Комитетот за финансиска стабилност

Банкарскиот систем е стабилен и банките продолжуваат со давање услуги на граѓаните и компаниите

Прочитај повеќе..

Скопје, 18 март 2020 година

Банките, штедилниците, менувачниците и правните субјекти коишто даваат услуга брз трансфер на пари продолжуваат со работа

Прочитај повеќе..

Скопје, 18 март 2020 година

Ангеловска-Бежоска: Макроекономската состојба е стабилна, Народната банка ќе даде максимален придонес за справување со предизвиците

Прочитај повеќе..

Скопје, 18 март 2020 година

Советот на Народната банка донесе неколку одлуки за поддршка на економијата

Прочитај повеќе..

Скопје, 17 март 2020 година

Заради заштита на здравјето да се намали употребата на денарската и девизната готовина

Дополнителни препораки од Народната банка

Прочитај повеќе..

Скопје, 16 март 2020 година

Вонредна седница на КОМП: Донесена одлука за намалување на основната каматна стапка на Народната банка на нивото од 1,75%

Прочитај повеќе..

Скопје, 15 март 2020 година

Известување во врска со работата на банките, штедилниците, менувачниците и правните субјекти коишто даваат услуга брз трансфер на пари

Прочитај повеќе..

Скопје, 12 март 2020 година

Информации од Народната банка во врска со мерките за превенција од ширење на вирусот ковид-19 (коронавирус)

Прочитај повеќе..

Скопје, 12.3.2020 година

Ангеловска-Бежоска: Банкарскиот систем е отпорен на потенцијалните шокови

Прочитај повеќе..

Скопје, 12.3.2020 година

Расположливи депозити на седум дена, 12.3.2020 година

Прочитај повеќе..

Скопје, 11.3.2020

Одржана редовната седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на Народната банка

Прочитај повеќе..

Скопје, 7.3.2020

„Стандард и Пурс“ го потврди кредитниот рејтинг на нашата земја „ББ-“, со стабилен изглед

Прочитај повеќе..

Скопје, 3.3.2020 година

Гувернерката Ангеловска-Бежоска претседаваше со сесија за влијанието на енергетската транзиција врз економијата и финансиите на конференција на Холандската централна банка

Прочитај повеќе..

Позначајни движења кај каматните стапки на банките и штедилниците/ Позначајни движења во платниот биланс/ Позначајни движења кај останатите финансиски институции

Прочитај повеќе..

Скопје, 26.2.2020 година

Усвоен Извештајот за извршување на Програмата за работа во 2019 година: Унапредена општествената одговорност и зголемена транспарентноста на Народната банка

Одржана редовна седница на Советот на Народната банка

Прочитај повеќе..

Скопје, 25 февруари 2020 година

Работна средба за подготовка за Европскиот квиз на парите: Значително зголемен интересот за финансиска едукација

Прочитај повеќе..

Скопје, 21.2.2020 година

Монетарни движења во Република Северна Македонија

Прочитај повеќе..

Скопје, 12.2.2020

Одржана редовната седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на Народната банка

Прочитај повеќе..

Скопје, 31.1.2020

Позначајни движења кај каматните стапки на банките и штедилниците: декември 2019 година

Прочитај повеќе..

Скопје, 30 јануари 2020 година

Усвоен најновиот Квартален извештај на Народната банка

Одржана редовна седница на Советот на Народната банка

Прочитај повеќе..

Скопје, 28 јануари 2020 година

Извештај на ММФ за 2019 година: Монетарната политика е соодветна, а банкарскиот систем е здрав

Прочитај повеќе..

Скопје, 22 јануари 2020 година

Склучен меморандум за соработка помеѓу Народната банка и Комисијата за заштита на конкуренцијата

Прочитај повеќе..

Скопје, 21.1.2020 година

Монетарни движења во Република Северна Македонија: декември 2019 година

Прочитај повеќе..

Виена, 16 јануари 2020 година

Ангеловска-Бежоска на „Еуромани“: Економските фундаменти оставаат простор за понатамошно водење олабавена монетарна политика

Прочитај повеќе..

Скопје, 15.1.2020 година

Донесена одлука за намалување на основната каматна стапка на Народната банка на нивото од 2%

Прочитај повеќе..

Виена, 13 јануари 2020 година

Гувернерката на Народната банка и министерката за финансии на Форумот на Централна и Источна Европа на „Еуромани“

Прочитај повеќе..

Скопје, 10 јануари 2020 година

Издадени и пуштени во оптек нови ковани пари за колекционерски цели

Прочитај повеќе..