Политика за користење колачиња

Оваа страна ја објаснува политиката за користење на колачиња и слични технологии. 

Изјава за приватност

Народната банка ги третира личните податоци коишто ги добива преку својата веб-страница со должно внимание и ги обработува целосно во рамките на Законот за заштита на личните податоци и подзаконската регулатива.

Што се колачиња?

На нашата веб-страница користиме колачиња. Колачето претставува мала датотека којашто се состои од букви и бројки што се запишуваат на Вашиот компјутер.

Колачињата не зачувуваат лични податоци како што се Вашето име или адреса.

Кога следен пат ќе ја посетите пак нашата страница, колачињата ни дозволуваат да го препознаеме вашиот пребарувач. Колачињата може да ги зачувуваат вашите преференции и други информации но не можат да читаат ваши податоци или информации од вашиот храд диск или пак да читаат други зачувани фајлови за колачиња од други страници.

Веб-страницата на Народната банка користи два типа колачиња

Неопходни колачиња (англ. necessary cookies). Со помош на неопходните колачиња, една веб-страница може да биде употреблива со овозможување на основните функции, како навигацијата низ страницата. Без овие колачиња, веб-страницата не може да функционира исправно. Неопходните колачињата се поставени од Народната банка и се нарекуваат „колачиња од прва страна“.

Статистички колачиња (англ. statistical cookies). Со помош на статистичките колачиња може да разбереме на кој начин комуницираат посетителите со веб-страницата преку анонимно собирање информации. Овие колачиња се нарекуваат „колачиња од трети страни“.

Категории Колачиња
Google Analytics прибира информации со кои ни овозможува да ги разбереме интеракциите со нашата веб страна за во крајна линија да го рафинираме тоа искуство за да обезбедиме подобри услуги.

Како да ги избришете или контролирате колачињата (cookies)

Не е задолжително да ги прифатите колачињата и согласноста може да биде отповикана во било кое време. Преку подесувањата во веб-пребарувачот може да подесите кои колачиња ќе ги задржите, а кои не сакате да ги задржите. 

Можете да го наместите Вашиот веб-прелистувач да ги одбива колачињата или да Ве предупреди секогаш кога колачињата ќе се пратат. Доколку ја одберете таа можност, одредени делови од веб-страницата може да не функционираат како што е предвидено.

За повеќе корисни информации за управување со колачињата кај популарните пребарувачи може да ги проследете следниве линкови:

Microsoft Edge:
https://support.microsoft.com/en-us/topic/delete-and-manage-cookies-168dab11-0753-043d-7c16-ede5947fc64dMicrosoft 

Internet Explorer:
https://support.microsoft.com/en-gb/help/17442/windows-internet-explorer-delete-manage-cookies 

GoogleChrome:
https://support.google.com/chrome/answer/95647?co=GENIE.Platform%3DDesktop&hl=en

Mozilla Firefox:
https://support.mozilla.org/en-US/kb/enable-and-disable-cookies-website-preferences

Со кликнување на „се согласувам“, вие изјавувате дека сте ја разбрале и сте се согласиле со употребата на колачињата согласно со оваа Политика за колачиња.