Скопје, 23 април 2020 година

Гувернерката на Народната банка и министерката за финансии на состанок со директорот на Одделот за Европа во ММФ

Од Пролетните средби на ММФ и Светската банка

Прочитај повеќе..

Скопје, 22 април 2020 година

Извештај на ММФ: Зачувувањето на финансиската стабилност останува приоритет, банкарскиот систем е стабилен

Прочитај повеќе..

Скопје, 20 април 2020 година

Ангеловска-Бежоска: Не се очекува пораст на стапката на инфлација

Од интервју за неделникот „Капитал“

Прочитај повеќе..

Скопје, 18.4.2020 година

Субвенциите за тутун веќе се на банкарските сметки

Информации за корисниците

Прочитај повеќе..

Скопје, 17 април 2020 година

Ангеловска-Бежоска: Денарот и натаму е стабилен. Финансиската поддршката од ММФ ќе помогне за добивање поддршка и од други извори

Интервју за Гласот на Америка

Прочитај повеќе..

Скопје, 16.4.2020 година

Гувернерката на Народната банка на состанок со директорката на ММФ

Прочитај повеќе..

Скопје, 13 април 2020 година

Седница на КОМП: Намален понудениот износ на благајнички записи

Се очекува дека ослободените средства ќе овозможат натамошна поддршка за македонската економија преку поттикнување на кредитната активност на банкарскиот систем.

Прочитај повеќе..

Скопје, 11 април 2020 година

Ангеловска-Бежоска: Финансиската поддршка од ММФ ќе овозможи поголем простор за олабавена монетарна политика и за поддршка на кредитирањето

Прочитај повеќе..

Скопје, 11 април 2020 година

Одлука на ММФ: Нашата земја доби финансиска поддршка од околу 176 милиони евра

Заедничко соопштение на Народната банка и Министерството за финансии

Прочитај повеќе..

Одлука за референтна каматна стапка за пресметување на стапката на казнена камата

Прочитај повеќе..

Скопје, 4 април 2020 година

Зајакната координација за одржување на финансиската стабилност

Склучен е меморандум за соработка, унапредена е улогата и проширен е составот на Комитетот за финансиска стабилност и формирани се два поткомитета.

Прочитај повеќе..

Скопје, 3 април 2020 година

Ангеловска-Бежоска: Очекуваме да дојде до олеснување на финансиските услови и за граѓаните и за корпоративниот сектор

Од интервју за ТВ 21

Прочитај повеќе..

Скопје, 31 март 2020 година

Ангеловска-Бежоска: Банкарскиот систем има капацитет да даде поддршка за населението и за компаниите. Денарот е и ќе остане стабилен

Од интервју за телевизијата 24

Прочитај повеќе..

Скопје, 28 март 2020 година

Денарот е и ќе остане стабилен – нема промени на нивото на неговиот девизен курс

Прочитај повеќе..

Скопје, 26 март 2020 година

ДОНЕСЕНА Е УРЕДБАТА: Промената на договорните услови за кредитите на засегнатите граѓани и фирми ќе може да се врши побрзо и поедноставно

Заедничко соопштение на Народната банка и Министерството за финансии

Прочитај повеќе..

Скопје, 22 март 2020 година

Ангеловска-Бежоска: Можностите за промена на договорните услови се поповолни за засегнатите граѓани од мерка само со мораториум, се работи на уредба за ефикасно и брзо спроведување

Прочитај повеќе..

Скопје, 20 март 2020 година

Донесени регулаторни измени: Се овозможува поголема флексибилност за банките и штедилниците заради олеснување на финансискиот товар на корисниците на кредити

Прочитај повеќе..

Скопје, 19 март 2020 година

Ангеловска-Бежоска за МИА: Денарот е и ќе остане стабилен, депозитите сигурни

Изјава на гувернерката на Народната банка

Прочитај повеќе..

Скопје, 19 март 2020 година

Одржана седница на Комитетот за финансиска стабилност

Банкарскиот систем е стабилен и банките продолжуваат со давање услуги на граѓаните и компаниите

Прочитај повеќе..

Скопје, 18 март 2020 година

Банките, штедилниците, менувачниците и правните субјекти коишто даваат услуга брз трансфер на пари продолжуваат со работа

Прочитај повеќе..

 

Почитувани,

Доколку имате прашање во врска со мерките и препораките поврзани со актуелната состојба со ковид-19, коешто е во надлежност на Народната банка, ве замолуваме да го испратите на е-адресата: [email protected]