Скопје, 3 јуни 2020 година

Одговори на прашањата во врска со Упатството за изменување на Упатството за спроведување на Одлуката за содржината и начинот на функционирање на Кредитниот регистар

Прашања поврзани со примената на Упатството во текот на вонредната состојба поврзана со пандемијата на ковид-19

Прочитај повеќе..

Скопје, 31 мај 2020 година

Ангеловска-Бежоска за „Глобал капитал“: Дури и кога се справуваме со корона-кризата, не треба да заборавиме на структурните реформи со кои ќе се зголеми долгорочниот потенцијал на економијата

Прочитај повеќе..

Скопје, 30 мај 2020 година

Заеднички да го заштитиме јавното здравје

Препораки во врска со исплатата на паричната помош од социјална и детска заштита

Прочитај повеќе..

Скопје, 25 мај 2020 година

Заеднички да го заштитиме јавното здравје

Препораки во врска со исплатата на мајските пензии

Прочитај повеќе..

Скопје, 19 мај 2020 година

Ангеловска-Бежоска: Високото ниво на девизните резерви и здравиот банкарски систем овозможуваат да им одговориме на предизвиците од корона-кризата со соодветни мерки

Обраќање на гувернерката на Народната банка, Анита Ангеловска-Бежоска, на Економскиот и финансиски дијалог помеѓу ЕУ, Западен Балкан и Турција, 19 мај 2020 година, видеоконференција

Прочитај повеќе..

Скопје, 19 мај 2020 година

Имаме најголема реализација на препораките за економски реформи од ЕУ за земјите од Западен Балкан

Прочитај повеќе..

Скопје, 16 мај 2020 година

„Стандард и Пурс“ и „Фич“: Монетарната политика е соодветна, а банкарскиот систем е здрав и стабилен

Прочитај повеќе..

Скопје, 13 мај 2020 година

Народната банка донесе нов пакет монетарни мерки

Седница на КОМП: Намалена основната каматна стапка, дополнително намален понудениот износ на благајнички записи и проширен опфатот на инструменти за обезбедување денарска ликвидност во банкарскиот систем

Прочитај повеќе..

Скопје, 10 мај 2020 година

Податоците од Кредитниот регистар ќе се издаваат без надоместок

Прочитај повеќе..

Скопје, 7 мај 2020 година

Ангеловска-Бежоска: Значително се зголемува користењето на електронското банкарство

Од интервју за емисијата „Топ тема“ на ТВ Телма

Прочитај повеќе..

Скопје, 6 мај 2020 година

Одговори на прашањата во врска со Одлуката за методологијата за управување со кредитниот ризик и Одлуката за методологијата за утврдување на адекватноста на капиталот

Прашања поврзани со примената на одлуките во текот на вонредната состојба поврзана со пандемијата на ковид-19

Прочитај повеќе..

Скопје, 5 мај 2020 година

Презентација: Ревизија на макроекономските проекции - мај 2020 година

Прочитај повеќе..

Скопје, 5 мај 2020 година

Усвоен најновиот Квартален извештај на Народната банка со макроекономските проекции за периодот 2020-2022 година

Прочитај повеќе..

Скопје, 3 мај 2020 година

Ангеловска-Бежоска: Народната банка е гарант за стабилноста на цените и на денарот

Од интервју за „Независен.мк“

Прочитај повеќе..

Скопје, 2 мај 2020 година

Заеднички да го заштитиме јавното здравје

Препораки во врска со исплатата на паричната помош од социјална и детска заштита

Прочитај повеќе..

Скопје, 1 мај 2020 година

Финансиската стабилност ќе биде одржана

Комитетот за финансиска стабилност одржа седница со учество на сите финансиски регулатори.

Прочитај повеќе..

Скопје, 30 април 2020 година

Состанок со Светската банка: Мерките на Народната банка се соодветни за поддршка на македонската економија и се дополнителна гаранција за одржување на финансиската стабилност

Во рамки на Пролетните средби на ММФ и Светската банка

Прочитај повеќе..

Скопје, 29 април 2020 година

Народната банка успешно ги остварува своите цели, а банкарскиот систем е подготвен да се справи со шокот од корона-кризата

Одржана редовна седница на Советот на Народната банка. Усвоени Годишниот извештај за 2019 година и Извештајот за ризиците во банкарскиот систем во 2019 година.

Прочитај повеќе..

Скопје, 23 април 2020 година

Заеднички да го заштитиме јавното здравје

Препораки во врска со исплатата на априлските пензии

Прочитај повеќе..

 

Почитувани,

Доколку имате прашање во врска со мерките и препораките поврзани со актуелната состојба со ковид-19, коешто е во надлежност на Народната банка, ве замолуваме да го испратите на е-адресата: [email protected]