Скопје, 30 септември 2020 година

Вицегувернерката Митреска на „Ист жур фиксе“: Македонската економија ја минува ковид-кризата со посилни фундаменти во споредба со глобалната финансиска криза од 2008 година

Прочитај повеќе..

Скопје, 24 септември, 2020 година

Ангеловска-Бежоска: За побрз раст на малите економии се неопходни поголем извоз и продлабочување на интеграцијата во меѓународната економија

Прочитај повеќе..

Скопје, 11 септември 2020 година

Ангеловска-Бежоска на гувернерски состанок на БИС: Потребно е да се работи на натамошно јакнење на сајбер-безбедноста на финансискиот сектор

Прочитај повеќе..

Скопје, 7 септември 2020 година

Ангеловска-Бежоска: Се забележува постепено стабилизирање на меѓународните финансиски пазари, иако е присутна неизвесноста од ковид-кризата

Од интервју за неделникот „Фокус“

Прочитај повеќе..

Скопје, 1 септември 2020 година

Банките можат да овозможат втор период на одложена отплата на кредитните обврски

Прочитај повеќе..

Одлука за методологијата за утврдување на адекватноста на капиталот

Прочитај повеќе..

Скопје, 18 август 2020 година

ЕЦБ за првпат овозможи Народната банка да има пристап до девизна ликвидност во евра

Прочитај повеќе..

18 август 2020 година

ЕЦБ и Народната банка на Република Северна Македонија воспоставија репо-линија за обезбедување девизна ликвидност во евра

Прочитај повеќе..

Скопје, 12 август 2020 година

Основната каматна стапка и понудата на благајнички записи се непроменети

Одржана редовната седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на Народната банка

Прочитај повеќе..

Скопје, 16 јули 2020 година

Основната каматна стапка и понудата на благајнички записи се непроменети

Одржана редовната седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на Народната банка

Прочитај повеќе..

Скопје, 24 јуни 2020 година

Ангеловска-Бежоска: Граѓаните треба да бидат спокојни – нема да има девалвација, денарот ќе остане стабилен

Прочитај повеќе..

Скопје, 23 јуни 2020 година

Ангеловска-Бежоска: Шпекулациите поврзани со курсот на денарот не се поткрепени со економски аргументи

Изјава на гувернерката на Народната банка за „Фактор“

Прочитај повеќе..

Скопје, 11 јуни 2020 година

Ангеловска-Бежоска учествуваше на Годишниот форум на Виенската иницијатива

Виенската иницијатива обезбедува клучна платформа за дијалог на финансискиот сектор и во текот на корона-кризата

Прочитај повеќе..

Скопје, 8 јуни 2020 година

Граѓаните сѐ повеќе ги користат платежните картички и електронското банкарство

Соопштение за движењата кај плаќањата во првиот квартал од 2020 година

Прочитај повеќе..

Скопје, 5 јуни 2020 година

Ангеловска-Бежоска учествуваше на 43. средба на Клубот на гувернерите

Прочитај повеќе..

Скопје, 3 јуни 2020 година

Одговори на прашањата во врска со Упатството за изменување на Упатството за спроведување на Одлуката за содржината и начинот на функционирање на Кредитниот регистар

Прашања поврзани со примената на Упатството во текот на вонредната состојба поврзана со пандемијата на ковид-19

Прочитај повеќе..

Скопје, 31 мај 2020 година

Ангеловска-Бежоска за „Глобал капитал“: Дури и кога се справуваме со корона-кризата, не треба да заборавиме на структурните реформи со кои ќе се зголеми долгорочниот потенцијал на економијата

Прочитај повеќе..

Скопје, 30 мај 2020 година

Заеднички да го заштитиме јавното здравје

Препораки во врска со исплатата на паричната помош од социјална и детска заштита

Прочитај повеќе..

Скопје, 25 мај 2020 година

Заеднички да го заштитиме јавното здравје

Препораки во врска со исплатата на мајските пензии

Прочитај повеќе..

Скопје, 19 мај 2020 година

Ангеловска-Бежоска: Високото ниво на девизните резерви и здравиот банкарски систем овозможуваат да им одговориме на предизвиците од корона-кризата со соодветни мерки

Обраќање на гувернерката на Народната банка, Анита Ангеловска-Бежоска, на Економскиот и финансиски дијалог помеѓу ЕУ, Западен Балкан и Турција, 19 мај 2020 година, видеоконференција

Прочитај повеќе..

 

Почитувани,

Доколку имате прашање во врска со мерките и препораките поврзани со актуелната состојба со ковид-19, коешто е во надлежност на Народната банка, ве замолуваме да го испратите на е-адресата: [email protected]