(„Службен весник на Република Македонија“ бр.42/11)

Одлука за референтна каматна стапка за пресметување на стапката на казнена камата

Прочитај повеќе..

Скопје, 18 септември 2021 година

Митреска: Мерките на централната банка избалансирани ‒ за поддршка на економијата и одржување на стабилноста

Вицегувернерката Ана Митреска на панел-дискусијата на „Вуд и компанија“ за економијата и монетарната политика

Прочитај повеќе..

Скопје, 13 септември 2021 година

Одржана редовна седница на Комитетот за финансиска стабилност

Прочитај повеќе..

Скопје, 27 август 2021 година

Советот на Народната банка го усвои Годишниот извештај за финансиска стабилност

Финансискиот сектор добро се справува со ризиците од корона-кризата и е подготвен да одговори и на идни предизвици

Прочитај повеќе..

Скопје, 3 август 2021

Укината Одлуката за привремено ограничување на распределбата и исплатата на дивиденда на акционерите на банките

Одржана седница на Советот на Народната банка

Прочитај повеќе..

Скопје, 17 јуни 2021 година

Ангеловска-Бежоска: Трансформацијата на знаењата и вештините на работната сила мора да биде во чекор со трансформацијата на целата економија

Прочитај повеќе..

Скопје, 17 мај 2021 година

Работна средба на гувернерката на Народната банка со претставници на Независната угостителска комора

Прочитај повеќе..

Скопје, 6 мај 2021 година

Величковски: Со Законот за платежни услуги и платни системи ќе се отвори пазарот за нови играчи од финтек-секторот

Прочитај повеќе..

Скопје, 4 мај 2021 година

Нацевска: Податоците покажуваат дека мерките преземени од Народната банка дадоа резултати во досегашниот тек на корона-кризата

Прочитај повеќе..

24 април 2021 година

„Централ бенкинг“ ја издвои Ангеловска-Бежоска меѓу трите гувернерки од светот коишто успешно се справуваат со актуелната криза

Објава на МИА

Прочитај повеќе..

Скопје, 17 април 2021 година

Пролетни средби: Состанок на гувернерката на Народната банка со директорот на Одделот за Европа на ММФ

Прочитај повеќе..

Скопје, 15 април 2021 година

Глигорова: Неточните информации и шпекулациите немаа материјален ефект врз банкарскиот систем и сите податоци укажуваат дека тој е стабилен

Прочитај повеќе..

Скопје, 11 април 2021 година

Состанок со Одделот за статистика на ММФ: Народната банка објавува висококвалитетни статистички податоци

Прочитај повеќе..

Скопје, 10 април 2021 година

Пролетни средби на ММФ и Светската банка: Одлуките и мерките на Народната банка придонесоа за јакнење на стабилноста на банкарскиот систем и за кредитирањето

Прочитај повеќе..

Скопје, 10 март 2021 година

Намалена основната каматна стапка заради натамошна поддршка на домашната економија

Одржана редовна седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на Народната банка

Прочитај повеќе..

Скопје, 26 февруари 2021 година

Одржана редовна седница на Советот на Народната банка

Прочитај повеќе..

Скопје, 4 февруари, 2021 година

ЕЦБ ја продолжи важноста на репо-линијата и ѝ овозможи на Народната банка пристап до девизна ликвидност во евра до март 2022 година

Прочитај повеќе..

Скопје, 21 декември 2020 година

Средба на гувернерката, Анита Ангеловска-Бежоска, со францускиот амбасадор, Сирил Бомгартнер

Поддршка за професионалноста на Народната банка и постигнатите резултати во справувањето со кризата

Прочитај повеќе..

Скопје, 12 декември 2020 година

Народната банка организира статистичка регионална работилница посветена на предизвиците за статистиката коишто ги наметна пандемијата на ковид-19

Прочитај повеќе..

Скопје, 9 декември 2020 година

Граѓаните сѐ почесто ги ползуваат придобивките од дигиталните канали за плаќање

Соопштение за движењата кај плаќањата во третиот квартал од 2020 година

Прочитај повеќе..

 

Почитувани,

Доколку имате прашање во врска со мерките и препораките поврзани со актуелната состојба со ковид-19, коешто е во надлежност на Народната банка, ве замолуваме да го испратите на е-адресата: [email protected]