,,Навистина исклучителна колекција којашто ќе ве поведе низ историјата на монетоковоањето почнувајќи уште од пајонско време. До сега, ова е музеј со најдобро презентирана поставка во Македонија...“

Thammy Evans, Macedonia, Bradt Travel Guides, Bucks 2009, стр. 146.