Скопје, 19 март 2023

Вицегувернерката Митреска: Идните чекори на монетарната политика условени од инфлацијата и состојбите на девизниот пазар

Прочитај повеќе..

Скопје, 8 март 2023

Интервју на гувернерката Ангеловска-Бежоска за „Марили“: И покрај последователните кризи, задржан континуитетот на стабилноста и реформските процеси

Прочитај повеќе..

Скопје, 5 февруари 2023

Нацевска за МИА: Се отвара пазарот на платежни услуги, ќе се зголеми конкурентноста и ќе се намалат надоместоците

Прочитај повеќе..

Скопје, 27 јануари 2023

Ангеловска-Бежоска за ДВ: Инфлацијата ќе забавува

Прочитај повеќе..

Скопје, 25 декември 2022

Ангеловска-Бежоска за „Блумберг Адрија“: Девизниот пазар е стабилен, монетарната политика ќе зависи од инфлацијата

Прочитај повеќе..

Скопје, 4 ноември, 2022

Емилија Нацевска, вицегувернерката на Народната банка: И во услови на криза, депозитите растат - расте и денарското штедење

Интервју за Банкарство.мк

Прочитај повеќе..

Скопје, 13 март 2022

Ангеловска-Бежоска за МИА: Денарот е стабилен, менувањето денари во девизи е непотребен трошок за граѓаните

Прочитај повеќе..

Скопје, 7 август 2021 година

Ангеловска-Бежоска: Од утре ‒ споредливи и детални информации за кредитите и депозитите за граѓаните, на веб-страницата на Народната банка

Тематско интервју за веб-порталот „Пари“

Прочитај повеќе..

Скопје, 10 јуни 2021 година

Митреска: Транспарентноста, финансиската едукација и придонесот за зелените финансии за првпат се одделни стратегиски цели во новиот Стратегиски план на Народната банка

Прочитај повеќе..

Скопје, 1 јуни 2021 година

Ангеловска-Бежоска: Постојната монетарна стратегија е најоптимална за македонската економија, денарот e стабилен

Прочитај повеќе..

Скопје, 31 мај 2021 година

Глигорова: Супервизорите не управуваат со банките, туку ги оценуваат ризиците преземени од нив

Прочитај повеќе..

Скопје, 8 мај 2021 година

Ангеловска-Бежоска: Признанието од „Централ бенкинг“ е лично задоволство, но и за колегите. Народната банка не е еден човек, таа е институција

Прочитај повеќе..

Скопје, 6 мај 2021 година

Величковски: Со Законот за платежни услуги и платни системи ќе се отвори пазарот за нови играчи од финтек-секторот

Прочитај повеќе..

Скопје, 15 април 2021 година

Глигорова: Неточните информации и шпекулациите немаа материјален ефект врз банкарскиот систем и сите податоци укажуваат дека тој е стабилен

Прочитај повеќе..

Скопје, 1 април 2021 година

Ангеловска-Бежоска: Слично на очекувањата за ЕУ - инфлацијата во македонската економија останува умерена

Прочитај повеќе..

Скопје, 30 март 2021 година

Вицегувернерката Нацевска: Очекуваме дека намалувањето на основната каматна стапка ќе придонесе за намалување на цената на кредитите на банките, заради полесно надминување на кризата

Прочитај повеќе..

Скопје, 2 март 2021 година

„Централ бенкинг“: Народната банка води сметка за ангажирање квалитетни кадри и постојано вложува во нивните знаења

Интервју со главната економистка на Народната банка, д-р Анета Крстевска

Прочитај повеќе..

Скопје, 21 февруари 2021 година

Вицегувернерот Бајрами: Народната банка е професионална институција, зад сите одлуки стои цел тим

Интервју за МИА

Прочитај повеќе..

Скопје, 15 февруари 2021 година

Ангеловска-Бежоска: Народната банка ќе започне со активности за поддршка на „зелените финансии“ и се фокусира на поддршка на финтек-секторот

Прочитај повеќе..

Скопје, 8 ноември 2020 година

Вицегувернерката Нацевска: Транспонирањето на директивите и регулативите на ЕУ ќе создаде конкурентно окружување за квантитативен и квалитативен раст на платежните услуги

Прочитај повеќе..