БИОГРАФИЈА

 

Фадил Бајрами

 

вицегувернер на Народната банка на Република Северна Македонија

 


Датум и место на раѓање:15 јуни 1960, Аранѓел

Образование:


2011 ‒ доктор на економски науки

Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ ‒ Скопје / Економски институт

Докторска дисертација: „Претпоставки и можности за влез на Република Македонија во европската монетарна унија“

2004 ‒ магистер на економски науки

Економски факултет ‒ Приштина

Тема „Финансискиот систем во Република Македонија“

1984 ‒ Економски факултет ‒ Приштина


Работно искуство:


Вицегувернер на Народната банка на Република Северна Македонија од септември 2005

Предавач - Универзитет „Мајка Тереза“ ‒ Скопје

2.2018 ‒ 9.2018 Економија на европските интеграции

Предавач - Државен универзитет во Тетово

9.2011 ‒ 2.2012 Макроекономија

2.2012 ‒ 6.2012 Банкарски менаџмент

Собрание на Република Македонија

Комисијата за економска политика и развој – претседател

Комисија за банкарство, стопанство – член

1999 - 2005 Совет на Народната банка ‒ член

1998 - 2002 Собрание на Република Македонија – пратеник

1996 ‒ 1998 Општина Осломеј ‒ градоначалник

1993 ‒ 1996 „Инженеринг ‒ АГ“ Кичево ‒ директор

1992 ‒ 1993 Сметководител


Учество на научни конференции и семинари:


41. Средба на Клубот на гувернерите на централните банки од Централна Азија, Црноморскиот Регион и балканските земји

Турција 2019

8. Годишна конференција на НБП, ЦоФЕЕ, Народна банка на Полска 2018

25 години стабилност и идни предизвици

Централна банка на Ерменија 2018

20 години стабилност

Централна банка на Босна и Херцеговина 2017

Пристап до  финансиите, заемите и банкарските сектори во земјите на ЦИЈЕ

Централна банка на Косово 2017

36. Средба на Клубот на гувернерите на централните банки од Централна Азија, Црноморскиот Регион и балканските земји

Израел 2016

34. Средба на Клубот на гувернерите на централните банки од Централна Азија, Црноморскиот Регион и балканските земји

Грузија 2015

32. Средба на Клубот на гувернерите на централните банки од Централна Азија, Црноморскиот Регион и балканските земји

Молдавија 2014

Конференција по повод 20-годишнината на Чешката народна банка и од независноста на чешката валута

Чешка Република 2013

29. Средба на Клубот на гувернерите на централните банки од Централна Азија, Црноморскиот Регион и балканските земји

Чешка Република 2013

Предизвиците на науката во економија заснована на знаење ‒ состојби и перспективи, научна конференција

Економски институт ‒ Скопје 2012

Семинар на високо ниво на Југоисточна Европа „Предуслови за реформа“

Банка на Албанија ‒ Студии за Југоисточни Европа на Оксфорд (СЕЕСОХ)  2012

27. Средба на Клубот на гувернерите на централните банки од Централна Азија, Црноморскиот Регион и балканските земји

Централна банка на Република Азербејџан ‒ Баку, Азербејџан 2012

26. Средба на Клубот на гувернерите на централните банки од Централна Азија, Црноморскиот Регион и балканските земји

Централна банка на Република Турција ‒ Кападокија, Турција 2011

25. Средба на Клубот на гувернерите на централните банки од Централна Азија, Црноморскиот Регион и балканските земји

Централна банка на Република Турција ‒ Истанбул, Турција 2011

24. Средба на Клубот на гувернерите на централните банки од Централна Азија, Црноморскиот Регион и балканските земји

Народна банка на Таџикистан ‒ Душанбе, Таџикистан 2010

23. Средба на Клубот на гувернери на централните банки од Централна Азија, Црноморскиот Регион и балканските земји

Народна банка на Казахстан ‒ Алмати, Казахстан 2010

Монетарната политика во услови на глобална финансиска криза

Народна банка на Република Киргистан ‒ Бишкек, Република Киргистан 2009

10 години постоење на Централната банка на Косово

Централна банка на Косово ‒ Приштина, Косово, 2009

- Конференција за банкноти 2008

„Кели“, „Андерсон“ и други - Вашингтон, Соединети Американски Држави, 2008

20. Средба на Клубот на гувернерите на централните банки од Централна Азија, Црноморскиот Регион и балканските земји

Централна банка на Албанија ‒ Тирана, Албанија, 2008

Меѓународна конференција за доларизација „Последици и  опции на политиката“

Истанбул, Турција, 2006


Стручно усовршување и учество на поважни меѓународни состаноци:


Интензивен курс по професионален/бизнис-англиски (Residential Power Track), Маркус Еванс лингварама, Лондон ОК 2018

СИЦПА СА Лозана, снабдувач со сигурносни мастила за печатење банкноти и вредни документи

Швајцарија, 2016

Фабрика за производство на хартија за печатење пари „АЛТЕК ДОКУМ АС“

Турција, 2015

Печатење банкноти „Интернешанел коин хаус АГ“

Винтертур (Цирих), Швајцарија 2015

Фабрика за производство на хартија за печатење на пари „Луисентал“

Дрезден, Германија, 2015

Печатење банкноти „Шантепје фактори“

„Шантепје фактори“, Рен, Франција 2015

Состанок на Управниот комитет на проектот со ЕЦБ

Банка на Албанија и ЕЦБ – Тирана, Албанија, 2014

Печатење банкноти „Де ла ру каренси“

Малта, 2013

СИЦПА СА Лозана, снабдувач со сигурносни мастила за печатење банкноти и вредни документи

Лозана, Швајцарија, 2012

„Де ла ру каренси“ ‒ Базингсток, Обединето Кралство 2010

Годишно собрание на БИС

БИС ‒ Банка за меѓународно порамнување ‒ Базел, Швајцарија, 2008


Познавање јазици:


Албански (мајчин јазик), македонски и англиски