Скопје, 5 март 2021 година

Одржана 38. сесија на Клубот на истражувачите

Презентиран истражувачкиот труд изработен во рамките на твининг-проектот „Јакнење на институционалниот капацитет на Народната банка на патот кон нејзиното членство во ЕСЦБ“, финансиран од Европската Унија

Прочитај повеќе..

Скопје, 4 март, 2021 година

Народната банка продолжува со натамошен развој на статистиката на финансиските сметки со поддршка од ЕУ

Прочитај повеќе..

Скопје, 4 март 2021 година

Митреска: Монетарната политика и натаму ќе биде олабавена, како поддршка во процесот на закрепнување на економијата и одржување на кредитниот циклус

Прочитај повеќе..

Скопје, 27 февруари 2021 година

Твининг-проект: Народната банка постојано ги следи стандардите и практиките на Европската Унија во сферата на банкарската супервизија и регулатива

Прочитај повеќе..

Скопје, 26 февруари 2021 година

Позначајни движења кај каматните стапки, кај останатите финансиски институции и движењата во платниот биланс

Прочитај повеќе..

Скопје, 26 февруари 2021 година

Одржана редовна седница на Советот на Народната банка

Прочитај повеќе..

Скопје, 25 февруари, 2021 година

Се одржа работна средба за подготовка за Европскиот квиз на парите за 2021 година

Прочитај повеќе..

Скопје, 20 февруари 2021 година

„Стандард и Пурс“: Севкупниот пораст на депозитната база во 2020 година ја потврдува задржаната доверба

Прочитај повеќе..

Скопје, 16 февруари 2021 година

Народната банка објави одговори на најчесто поставуваните прашања во јавноста во врска со крипто-средствата

Прочитај повеќе..

Скопје, 15 февруари 2021 година

Ангеловска-Бежоска: Народната банка ќе започне со активности за поддршка на „зелените финансии“ и се фокусира на поддршка на финтек-секторот

Прочитај повеќе..

Скопје, 10 февруари 2021 година

Поставеноста на монетарната политика е оценета како соодветна на макроекономските услови

Одржана редовна седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на Народната банка

Прочитај повеќе..

Скопје, 8 февруари, 2021 година

Секторот за финансиски услуги во Република Северна Македонија е подготвен за финтек-трансформација

Прочитај повеќе..

Скопје, 4 февруари, 2021 година

ЕЦБ ја продолжи важноста на репо-линијата и ѝ овозможи на Народната банка пристап до девизна ликвидност во евра до март 2022 година

Прочитај повеќе..

Скопје, 29 јануари 2021 година

Ангеловска-Бежоска на гувернерски состанок на БИС: Централните банки може да дадат придонес за зелена економија

Прочитај повеќе..

Скопје, 28 јануари 2021 година

Народната банка одржа е-работилница за новинарите посветена на статистиката на финансиските сметки на македонската економија

Прочитај повеќе..

Скопје, 25 јануари 2021 година

Вложување во јакнењето на капацитетите на давателите на услуга брз трансфер на пари и на овластените менувачи

Прочитај повеќе..

Скопје, 21 јануари 2021 година

Монетарни движења во Република Северна Македонија

Прочитај повеќе..

Скопје, 20 јануари 2021 година

Структурата на меѓународната инвестициска позиција на македонската економија е поволна, а надворешниот сектор без големи ранливости

Прочитај повеќе..

Скопје, 18 јануари 2021 година

Амбасадорот Силвестри: Важно е одржување на независноста на централната банка, како темелна институција за одржување на макроекономската и финансиската стабилност

Прочитај повеќе..

Скопје, 15 јануари 2021 година

Гувернерката на „Еуромани“: Високото ниво на девизни резерви овозможи Народната банка да делува навремено и смело како одговор на пандемијата

Прочитај повеќе..

Скопје, 13 јануари 2021 година

Поставеноста на монетарната политика е соодветна на макроекономските услови

Одржана редовна седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на Народната банка

Прочитај повеќе..