Скопје, 20 октомври 2020 година

ММФ: И покрај ковид-кризата, Народната банка продолжува со значаен прогрес во сферата на статистиката

Прочитај повеќе..

Скопје, 20 октомври 2020 година

Состаноци со високи претставници на ММФ: Јакнењето на финансиската стабилност е од голема важност за закрепнувањето на македонската економија

Прочитај повеќе..

Скопје, 17 октомври 2020 година

Народната банка ги засили активностите за унапредување на платежните услуги и поддршка на финтек-секторот

Успешно се спроведува проектот „Јакнење на институционалниот капацитет на Народната банка на патот кон нејзиното членство во Европскиот систем на централни банки“, финансиран од Европската Унија. Одржана презентација на експерти од Банката на Литванија.

Прочитај повеќе..

Скопје, 14 октомври 2020 година

Во рамките на Годишните средби на ММФ и Светската банка: Состанок со тимот на Одделот за фискални работи на ММФ

Прочитај повеќе..

Редовна аукција за продажба на благајнички записи, 14 октомври 2020 година

Прочитај повеќе..

Скопје, 14 октомври 2020 година

Состанок Ангеловска-Бежоска – Паолучи: Мерките на Народната банка беа соодветни и придонесоа за ублажување на ефектите од ковид-кризата

Прочитај повеќе..

Скопје, 14 октомври 2020 година

Поставеноста на монетарната политика е оценета како соодветна на макроекономските услови

Одржана редовна седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на Народната банка

Прочитај повеќе..

Скопје, 13 октомври 2020 година

Објавени резултатите од Анкетата на Народната банка за инфлациските очекувања и очекувањата за движењето на реалниот БДП

Прочитај повеќе..

Скопје, 9 октомври 2020 година

Народната банка започнува со редовно објавување нови подетални податоци за вложувањата на резидентите во странски хартии од вредност

Проширен сетот расположливи статистички податоци за портфолио-инвестициите

Прочитај повеќе..

Скопје, 8 октомври 2020 година

Позитивни оцени за Народната банка во Извештајот на Европската комисија

Прочитај повеќе..

Скопје, 5 октомври 2020 година

Банките очекуваат зголемена кредитна поддршка за малите и средните претпријатија и позитивни придвижувања во однос на финтек-активностите

Објавени резултатите од Анкетата за согледувањата на банките за деловните активности и ризиците во 2020 година

Прочитај повеќе..

Скопје, 1 октомври 2020 година

Ангеловска-Бежоска: Монетарните мерки придонесуваат за солиден раст на кредитната поддршка

Прочитај повеќе..

Скопје, 30 септември 2020 година

Вицегувернерката Митреска на „Ист жур фиксе“: Македонската економија ја минува ковид-кризата со посилни фундаменти во споредба со глобалната финансиска криза од 2008 година

Прочитај повеќе..

Скопје, 30 септември 2020 година

Позначајни движења кај каматните стапки на банките и штедилниците, ревизија на податоците во екстерната статистика и промени кај надворешниот долг, надворешните побарувања и меѓународната инвестициска позиција

Прочитај повеќе..

Скопје, 28 септември 2020 година

Ангеловска-Бежоска за МРТ: Не се очекуваат позначајни инфлациски притисоци

Прочитај повеќе..

Скопје, 25 септември 2020 година

Награди за најдобрите на Европскиот квиз на парите

Прочитај повеќе..

Скопје, 24 септември, 2020 година

Ангеловска-Бежоска: За побрз раст на малите економии се неопходни поголем извоз и продлабочување на интеграцијата во меѓународната економија

Прочитај повеќе..

21 септември 2020 година

Mонетарни движења во Република Северна Македонија

Прочитај повеќе..

Скопје, 20 септември 2020 година

Анкета на Народната банка: Довербата во домашниот финансиски систем е висока

Прочитај повеќе..

Скопје, 19 септември 2020 година

Вицегувернерката Митреска за МИА: Народната банка не може и не смее да дозволи банка да работи спротивно на законската регулатива

Прочитај повеќе..

Скопје, 18 септември 2020 година

Одржана 36. сесија на Клубот на истражувачите

Прочитај повеќе..

17 септември 2020 година

Расположливи депозити на седум дена, 17.9.2020 година

Прочитај повеќе..

Скопје, 16 септември 2020 година

Поставеноста на монетарната политика оценета како соодветна на макроекономските услови

Редовна седница на КОМП: Основната каматна стапка и понудата на благајнички записи се непроменети. Остварувањата на економијата генерално се во согласност со очекувањата на Народната банка.

Прочитај повеќе..

Скопје, 11 септември 2020 година

Ангеловска-Бежоска на гувернерски состанок на БИС: Потребно е да се работи на натамошно јакнење на сајбер-безбедноста на финансискиот сектор

Прочитај повеќе..